Matematik
matematik...(log)!
09. september 2004 af
zara05 (Slettet)
jeg kan ikke finde ud af de 3 ligninger!
a)(1/5)^-x=5
b) 3*1,5^x=18
c) 1,4*0,9^x=6,2
a)(1/5)^-x=5
b) 3*1,5^x=18
c) 1,4*0,9^x=6,2
Svar #1
09. september 2004 af Micc_86 (Slettet)
Til at løse disse ligninger skal du bruge logaritme regnereglerne, hvor en af disse siger:
log (a)^x = x * log(a)
I opgave b) og c) kan man sige, at formlen er skrevet som : b*a^x = y
Derfor skal du i opgave b) og c) først dividere med b på begge sider af lighedstegnet før du begynder at anvende logaritme regnereglen.
Jeg tager et eksempel:
b * a^x = y
Divider med b på begge sider:
a^x = y/b
Tag logaritmen på begge sider:
log (a)^x = log(y/b)
Logaritmeregnereglen:
x * log(a) = log(y/b)
Dividere med log(a) på begge sider:
x = log(y/b)/log(a)
Dette er fremgangsmåden.. hvertfald den jeg benytter ;D
log (a)^x = x * log(a)
I opgave b) og c) kan man sige, at formlen er skrevet som : b*a^x = y
Derfor skal du i opgave b) og c) først dividere med b på begge sider af lighedstegnet før du begynder at anvende logaritme regnereglen.
Jeg tager et eksempel:
b * a^x = y
Divider med b på begge sider:
a^x = y/b
Tag logaritmen på begge sider:
log (a)^x = log(y/b)
Logaritmeregnereglen:
x * log(a) = log(y/b)
Dividere med log(a) på begge sider:
x = log(y/b)/log(a)
Dette er fremgangsmåden.. hvertfald den jeg benytter ;D
Svar #2
09. september 2004 af Dude (Slettet)
a)
log(1/5)^-x=log(5) <=>
x=-(log(5)/log(1/5))=1
b)
3xlog(1,5)=log(18/6) <=>
x=log(6)/log(1,5)=4,419
c)
1,4xlog(0,9)=log(6,2/1,4) <=>
x=log(4,429)/log(0,9)=-14,124
log(1/5)^-x=log(5) <=>
x=-(log(5)/log(1/5))=1
b)
3xlog(1,5)=log(18/6) <=>
x=log(6)/log(1,5)=4,419
c)
1,4xlog(0,9)=log(6,2/1,4) <=>
x=log(4,429)/log(0,9)=-14,124
Skriv et svar til: matematik...(log)!
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
