Kemi
pH.
05. maj 2008 af
Mg89dk (Slettet)
Hej,
er der nogen der kan forklare, hvorfor det er sån at en pH hos en stærk sur opløsning kan have en negativ pH?
Og det samme med en basisk opløsning der kan have en pH over 14?
Mere et hvordan, end hvorfor. Og hvad betyder det?
Tak på forhånd :)
er der nogen der kan forklare, hvorfor det er sån at en pH hos en stærk sur opløsning kan have en negativ pH?
Og det samme med en basisk opløsning der kan have en pH over 14?
Mere et hvordan, end hvorfor. Og hvad betyder det?
Tak på forhånd :)
Svar #1
05. maj 2008 af mathon
en stærk syre i stor koncentration vil reagere med samtlige vandmolekyler i vandig opløsning
[H2O]_formel = d/M = (1000 g/L)/(18 g/mol) = 55,5 mol/L = 55,5 M
HX + H2O --> X^(-) + H3O^(+)
således er
[H3O^(+)] = [H2O]_formel = 55,5 M
og
pH = -log([H3O^(+)]) = -log(55,5) = -1,74
en stærk base i stor koncentration vil reagere med samtlige vandmolekyler i vandig opløsning
X^(-) + H2O --> HX + OH^(-)
således er
[OH^(-)] = [H2O]_formel = 55,5 M
og
pOH = -log([OH^(-)]) = -log(55,5) = -1,74
ved 25°C
gælder:
pH = 14 - pOH = 14 - (-1,74) = 15,74
[H2O]_formel = d/M = (1000 g/L)/(18 g/mol) = 55,5 mol/L = 55,5 M
HX + H2O --> X^(-) + H3O^(+)
således er
[H3O^(+)] = [H2O]_formel = 55,5 M
og
pH = -log([H3O^(+)]) = -log(55,5) = -1,74
en stærk base i stor koncentration vil reagere med samtlige vandmolekyler i vandig opløsning
X^(-) + H2O --> HX + OH^(-)
således er
[OH^(-)] = [H2O]_formel = 55,5 M
og
pOH = -log([OH^(-)]) = -log(55,5) = -1,74
ved 25°C
gælder:
pH = 14 - pOH = 14 - (-1,74) = 15,74
Skriv et svar til: pH.
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
