Matematik

Hjælp

12. maj 2008 af CarmenD (Slettet)
nogen der kan forklare mig opgaven ?
Stoffet natrium-24 er radioaktivt og omdannes gradvis til et andet stof (magnesium-24).
Mngden af natrium-24 aftager eksponentielt som funktion af tiden med en
halveringstid p 15,0 timer. Et prparat indeholder p et tidspunkt 3,00 mg (mikrogram)
natrium-24. 

Hvor mange mikrogram natrium-24 er der tilbage efter 12,0 timer?
jeg ved hvordan jeg finder a og b men kan ikke finde punkterne til at sætte ind ?

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. maj 2008 af Isomorphician

Starttidspunkt = 3,00 mg
T½ = ln(0,5)/ln(a)

Svar #2
12. maj 2008 af CarmenD (Slettet)

hvordan finder jeg a ?

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. maj 2008 af Isomorphician

Du har at halveringstiden (T½) er 15.
Indsæt 15 i ligningen og isoler a

Svar #4
12. maj 2008 af CarmenD (Slettet)

hvordan finder jeg ud af det ?
Hvor mange mikrogram natrium-24 er der tilbage efter 12,0 timer?

Brugbart svar (0)

Svar #5
12. maj 2008 af Isomorphician

15 = ln(0,5)/ln(a)
ln(a) = ln(0,5)/15
a = e^(ln(0,5)/15)
a = 0,95484

Svar #6
12. maj 2008 af CarmenD (Slettet)

Hvor mange mikrogram natrium-24 er der tilbage efter 12,0 timer?
hvordan finder jeg ud af det ?

Brugbart svar (0)

Svar #7
12. maj 2008 af Isomorphician

Da funktionen beskriver mængden af Natrium-24 som funktion af tiden, skal du løse f(12), altså sætte 12 ind på x's plads og se hvad y giver.

Svar #8
12. maj 2008 af CarmenD (Slettet)

kan overhovedet ikke se hvad du mener, det kan godt være det bare er mig ?

kan du måske vise det ?

Brugbart svar (1)

Svar #9
12. maj 2008 af Isomorphician

Den eksponentielle funktion er defineret ved:
f(x) = b*a^x

b er startværdien (f(0)), og i vores tilfælde lig med 3 (3,00 mg).
a har vi udregnet i #5.

Derfor er forskriften for vores funktion:
f(x) = 3*0,95484^x

For at finde ud af hvor meget der er tilbage efter 12 timer løses følgende:
f(12) = 3*0,95484^12 = 1,72301

Svar #10
12. maj 2008 af CarmenD (Slettet)

tusinde tak for det. du har været en stor hjælp

Skriv et svar til: Hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.