Matematik

Regnforskrifter

16. september 2004 af yess (Slettet)
Hej jeg kan ikke rigtig forstå denne opgave.

f og g er eksponentielle udviklinger. Grafen for f går gennem punkterne (-3,2) og (10,8), og grafen for g går gennem (-1,12) og (8,2). Angiv regneforskrifter for f og g.
Beregn kordinaterne til grafens skæringspunkt med 3 decimaler.

Svar #1
16. september 2004 af yess (Slettet)

Hej er der nogen der kan hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #2
16. september 2004 af frodo (Slettet)

rolig nu..

Du kender to punkter på de to grafer. Slå op i formelsamlingen og find formlen for bestemmelse af en eskponentiel udvikling.

Sæt derefter de to lig hinanden og løs ligningen med hensyn til x

Svar #3
16. september 2004 af yess (Slettet)

er det f(x)=b*a^x ?

Brugbart svar (0)

Svar #4
16. september 2004 af frodo (Slettet)

ja.

Svar #5
16. september 2004 af yess (Slettet)

vil du ikke nok hjælpe mig med at sætte tallene ind i formlen.

Brugbart svar (0)

Svar #6
16. september 2004 af frodo (Slettet)

lad os tage det første punkt (x1,y1)=(-3,2) og (x2,y2)=(10,8)

a=(y2/y1)^(1/(x2-x1))

Svar #7
16. september 2004 af yess (Slettet)

a=(8/2)^1/10-(-3)=3,4
Jeg fik det til 3,4 er det rigtig og er det regneforskriften?

Brugbart svar (0)

Svar #8
16. september 2004 af IngenKenderDagen (Slettet)

du ved at du skal finde en foreskrift af typen f(x)=b*a^x

så du skal finde et tal for a og et tal for b.

ryk rundt og du får at:

f(x)=b*a^x <=> f(x)/b=a^x <=>
a= x.rod( f(x)/b )

f(x)=b*a^x <=> b= f(x)/a^x

for at finde a og b bruger du først det ene punkt til at finde den ene konstant. Herefter sætter du den og koordinatsættet fra det andet punkt ind i det næste udtryk for at finde nummer 2 konstant...

Svar #9
16. september 2004 af yess (Slettet)

vil du hjælpe mig med at finde det første punkt?

Svar #10
16. september 2004 af yess (Slettet)

Hej vil du hjælpe mig med at finde det første punkt?

Brugbart svar (0)

Svar #11
16. september 2004 af IngenKenderDagen (Slettet)

... argh... det er åbenbart ikke så enkelt som jeg troede... kigger på det men er i gang med ngt andet

Brugbart svar (0)

Svar #12
16. september 2004 af IngenKenderDagen (Slettet)

f(x)=b*a^x <=> 8=b*a^10 <=>
b=8/a^10

f(x)=b*a^x <=> 2=b*a^-3 <=>
2=(8/a^10)*a^-3 <=>
2/a^-3 = 8/a^10 <=>
2*a^10= 8*a^(-3) <=>
(a^10)/(a^(-3))= 8/2 <=>
a^(10-(-3))= 4 <=>
a^13= 4 <=>
a = 13.rod(4)= 1,113

b = 8/a^10 = 8/1,113^10 = 2,754

så f(x)=b*a^x <=> f(x)=2,754*1,113^x

.. tror jeg.. prøv at regn det efter ved at indsætte punktet...

Svar #13
16. september 2004 af yess (Slettet)

Tak skal du have. Jega har lige et sidste spørgesmål. Hvordan skal jeg finde kordinaterne til grafens skæringspunkt med 3 decimaler.

Svar #14
16. september 2004 af yess (Slettet)

jeg mener hvilken formel skal jeg bruge?

Brugbart svar (0)

Svar #15
17. september 2004 af IngenKenderDagen (Slettet)

skæringspunktet er hvor de to grafers x er lig hinanden og y er lig hinanden...

start med at se på f(x)=g(x)
... bare sæt de to udtryk lig hinanden og isoler x... det her tal for x kan du så sætte ind i hhv udtrykkene for f(x) og g(x) og så skal du helst få samme tal ud af det i begge tilfælde, her har du så din y værdi..

og så skal du sørge for at du hele tiden har 3 decimaler på dine afrundede tal...

Brugbart svar (0)

Svar #16
17. september 2004 af IngenKenderDagen (Slettet)

Jeg har fået skæringen til(4,149;4,294)
... udregningen af g(x) er næsten lig
f(x) og ved udregningen af skæringen skal du bruge en enkelt logaritme ting... ellers er det lige ud af landevejen...

Brugbart svar (0)

Svar #17
17. september 2004 af sigmund (Slettet)

Til yess.
Du bruger formlen a=(y2/y1)^(1/(x2-x1)) til at finde eksponenten a i eksponetialfunktionen. Derefter sætter du et punkt ind for at finde b.

Svar #18
19. september 2004 af yess (Slettet)

Hej

hvordan fik du skæringen til 4,149;4,294 ?

Skriv et svar til: Regnforskrifter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.