Dansk

Hovede -og Bisætning arghhh!

28. maj 2008 af orlyboon (Slettet)
Men hvor mange hovede og bisætninger er der i dem her?



Jeg ville sige det, hvis jeg fik lejlighed til det, men det er helt op til dig.

og
Fuglene synger, blomsterne springer ud, og jeg er forelsket
og

Hvis du spørger mig, vil jeg bare sige, at du har gjort det helt rigtige
og

Han siger, at han er syg, men jeg tror ikke på ham.
og

Hvis vi ikke hører fra Dem, går vi ud fra, at de fortsat ønsker varerne.


Jeg er så usikker på det her område.


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. maj 2008 af juventuz (Slettet)

Ikke reglen:

Hvis ikke sættes efter nexus (grundled og udsagnsled) er det en hovedsætning.
Hvis ikke kan sættes mellem nexus er det en bisætning/ledsætning.

Den er en god måde, hvorpå man kan finde ud af, hvilken slags sætning det er;)

http://www.babylon.com/definition/Ikke-reglen/Danish

Svar #2
28. maj 2008 af orlyboon (Slettet)

Jeg forstår ikke hvad du mener :s

Brugbart svar (0)

Svar #3
28. maj 2008 af juventuz (Slettet)

Fx: Hvis du spørger mig, vil jeg bare sige, at du har gjort det helt rigtige

med indsat ikke

Hvis du ikke spørger mig, vil jeg ikke bare sige, at du ikke har gjort det helt rigtige

så skal du bare se om ikke står mellem verballed og subjekt, eller om det står efter. Jeg har indsat ikke for dig, så ved at følge reglen i #1 kan du se, om det er hovedsætning eller bisætning




Svar #4
28. maj 2008 af orlyboon (Slettet)

Jo tak ;)

Men kan du ikke give mig et eksempel på nogle af de jeg har skrevet oven over?

Brugbart svar (0)

Svar #5
28. maj 2008 af juventuz (Slettet)

Det gjorde jeg da ogs? Det er en sætning, som du har skrevet i #0

Svar #6
28. maj 2008 af orlyboon (Slettet)

Enten er jeg meget træt eller så forstår jeg det bare ikke.

Hvis du kan fortælle mig resultat af den første sætning vil jeg kunne se om det er rigtig det jeg har lavet ;)

Jeg ville sige det, hvis jeg fik lejlighed til det, men det er helt op til dig.

Brugbart svar (0)

Svar #7
28. maj 2008 af o1-studie (Slettet)

Jeg vil mene, at du har sat dine kommaer rigtigt :)

Brugbart svar (0)

Svar #8
28. maj 2008 af juventuz (Slettet)

Jeg ville sige det, hvis jeg fik lejlighed til det, men det er helt op til dig.

Jeg ville sige det = Jeg ville /ikke/ sige det = hovedsætning, da ikke indsættes efter nexus.

hvis jeg fik lejlighed til det = hvis jeg /ikke/ fik lejlighed til det =bisætning, da ikke indsættes imellem nexus.

men det er helt op til dig = men det er /ikke/ helt op til dig =hovedsætning, da ikke indsættes efter nexus


Håber det hjalp. Ellers spørg din lærer, når du har så store probs med dette, da hun sikkert kan lære dig det bedre, end jeg kan!


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. maj 2008 af juventuz (Slettet)

Her er resten med indsat ikke. Så kan du selv vurdere, om det er bisætning eller hovedsætning:)



Fuglene synger ikke, blomsterne springer ikke ud, og jeg er ikke forelsket

Hvis du ikke spørger mig, vil jeg ikke bare sige, at du ikke har gjort det helt rigtige

Han siger ikke , at han ikke er syg, men jeg tror ikke på ham.

Hvis vi ikke hører fra Dem, går vi ikke ud fra, at de ikke fortsat ønsker varerne.

Jeg er ikke så usikker på det her område.

Skriv et svar til: Hovede -og Bisætning arghhh!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.