Matematik

forskrift for parabel?? haster..

06. juni 2008 af Christian14 (Slettet)
hejsa..

Jeg mangler lidt hjælp til en opgave...

jeg skal lave en forskrift for en parabel der går i gennem punkterne:

G: (5,2) H:(8,2)

desuden har den en højde på 2,5 fra 0 på x-aksen. hvis man tager udgangspunkt for hvor de to punkter ligger har den højden 0,5.

hvordan stiller jeg min forskrift op???

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. juni 2008 af dnadan (Slettet)

med andre ord:
Du har faktisk 3 punkter G(5;2), H(8;2) og I(0;2,5)

Hint 1:
f(x)=ax^2+bx+c
f(0)=a*0^2+b*0=c=c

Hvad er din c-værdi så?

Hint 2:
Opstil to ligninger med to ubekendte og find konstanterne a og b (c kender du)

Svar #2
06. juni 2008 af Christian14 (Slettet)

Nej jeg har ikke noget punkt (0, 2,5)

tjek det ud... har lige lavet en hurtig skitse..

http://peecee.dk/upload/view/117732

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. juni 2008 af Rochester (Slettet)

G(5,2), H(8,2) & I(6.5,2.5)

Svar #4
06. juni 2008 af Christian14 (Slettet)

yes præcis... men jeg fatter stadig ingenting.. lidt hjælp please?... jeg har ret travlt (uden at være en dumass)

Brugbart svar (0)

Svar #5
06. juni 2008 af Rochester (Slettet)

#4.
Har du ikke flere oplysninger?

Svar #6
06. juni 2008 af Christian14 (Slettet)

øh nej.. behøver jeg det?

det gav dnadan, da ikke udtryk for?

Brugbart svar (0)

Svar #7
06. juni 2008 af Rochester (Slettet)

#6.
Dnadan var i den tro, at punktet I(0;2,5) lå på parablen. I så fald havde c været c=2,5, hvorfor forskriften for parablen let kunne fremfindes. Men idet I(6,5;2,5), kan du ikke umiddelbart finde en forskrift for parablen, blot med de oplysninger du har oplyst.

Brugbart svar (0)

Svar #8
06. juni 2008 af Rochester (Slettet)

Hmm, jeg stirrede mig selv i blinde et kort øjeblik. Selvfølgelig kan den løses. En simpel måde, og mest anvendte metode som ikke kræver differentialregning m.v., er tre ligninger med tre ubekendte:

2 = a*5^2 + b*5 + c
2 = a*8^2 + b*8 + c
2.5 = a*6.5^2 + b*6.5 + c

Brugbart svar (0)

Svar #9
06. juni 2008 af dnadan (Slettet)

#2 Din forklaring var ikke helt til at forstå :-)

Men løs ligningssystemet angivet i #8

Svar #10
06. juni 2008 af Christian14 (Slettet)

okay.. tusind tak for jeres tid!.. hvordan løser jeg ligningerne?... altså skal jeg have 3 facit eller kun 1 facit?

Brugbart svar (0)

Svar #11
06. juni 2008 af dnadan (Slettet)

#10 Substitutionsmetoden eller lige store koefficienters metode.
Du skal bestemme 3 konstanter, så det er vel '3 facit'

Svar #12
06. juni 2008 af Christian14 (Slettet)

okay.. er det ikke sådan du vil vise et eksempel eller noget, så jeg lige får det opfrisket?

Brugbart svar (0)

Svar #13
06. juni 2008 af dnadan (Slettet)

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=407846

Svar #14
06. juni 2008 af Christian14 (Slettet)

okay. tak for det... men hvordan hjælpr det mig med at opstille min funktion for min parabel?

Brugbart svar (0)

Svar #15
06. juni 2008 af dnadan (Slettet)

Sådan kan et ligningssystem løses.

Prøv lige og regn lidt. Og hvis du er i tvivl, så kig i din bog under (substitutionsmetoden/lige store koefficienters metode eller ligningsystemer)

- Hvis dette ikke kan hjælpe, så skriv dit konkrete spørgsmål herind, så skal jeg nok(såfremt jeg stadig er her), hjælpe dig igennem det :-)

Svar #16
06. juni 2008 af Christian14 (Slettet)

okay. i svar 8 sagde du at man ikke behøvede at bruge differentialregning... men kan man gøre med diffentialregning?

Brugbart svar (0)

Svar #17
06. juni 2008 af dnadan (Slettet)

#16 Benyt blot 3 ligninger med 3 ubekendte.

Jeg kan ikke se brugbarheden ved differentialregning i denne opgave.
- Det gælder trods alt at lave tingene hurtigst(dvs. ikke for mange beregninger). Og dette er den hurtigste vej.

Brugbart svar (0)

Svar #18
06. juni 2008 af Rochester (Slettet)

Fx y' = 2ax + b, som med de indsatte værdier giver

0 = 2a*6.5 + b <=> b = -13a

Det giver et forspring, idet c er elimineret. Samme resultat fås dog også ved at bruge toppunktsformlen T_x = -b/2a.

Svar #19
06. juni 2008 af Christian14 (Slettet)

Måske er det bare mig, men jeg kan ikke sammenhængen i det, når jeg skal ende ud med en forskrift for min parabel. venligst forklar :)

Svar #20
06. juni 2008 af Christian14 (Slettet)

okay. et konkret spørgsmål. hvordan kan jeg bruge metoden med lige store koeffiecienter når jeg har tre ligninger? et af ledene i den metode er jo jeg skal sætte dem lig med hinanden, men det kan jeg da ikke når der er tre???

Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.