Matematik

Potensfunktioner

08. juni 2008 af Peter Faxoee (Slettet)
Heeey Everybody

Jeg skal op til mundtlig matematik i morgen og jeg mangler lige at få svar på et af mine spørgsmål..

"Du skal gøre rede for potensfunktionen , og forklar betydningen af konstanterne a og b." Jeg kan godt finde ud af det med at gøre rede for potensfunktionen, men jeg kan ikke huske hvad det er, a og b betyder for grafen..

Håber der er nogen som svarer hurtigt

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juni 2008 af Isomorphician

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=533514

Svar #2
08. juni 2008 af Peter Faxoee (Slettet)

Synes så overhovedet ikke det der var nogen hjælp!!

Er der ikke nogen direkte definition på hvad a og b præcist betyder?
Altså ligesom i lineær hvor a er hældningskoefficient og b er skæring med andenaksen?

Brugbart svar (1)

Svar #3
08. juni 2008 af sengul (Slettet)

Kære Peter Faxoee

Jeg har lavet nogle små notater, håber du kan bruge det.

Potensfunktion:
Forskriften: f(x) = b * x^a
Den samme procentvise x tilvækst giver den samme procentvise y tilvækst.
Hvis a>0 er f voksende
hvis a=0 er f konstant
hvis a<0 er f aftagende
a og b i potensfunktion:
her er ln <=> log (du kan bruge begge dele)
a = ln(y2) - ln(y1) / ln(x2) - ln(x1)
b = y1 / x1^a (du kan også sige: y2 / x2^a for det giver det samme resultat.
I potensfunktion: hvis x er *k så er f(x) = *k^a


Beviset for hvordan man finder a og b's forskrift i potensfunktion:
her kan du både sige log el. ln det er ligegyldigt, for metoden er den samme.

y2 / y1 = (x2 / x1)^a
log(y2 / y1) = log ((x2 / x1)^a)
log(y2 / y1) = a * log (x2 / x1)
a = log(y2 / y1) / log(x2 / x1)
a = log(y2) - log(y1) / log(x2) - log(x1)

Beviset for hvordan du når b's forskrift i en potensfunktion:
her isoler du igen b:

y1 = b*x1^a
b = y1 / x1^a

Brugbart svar (0)

Svar #4
18. juni 2009 af Tamara- (Slettet)

mangler der ikke nogle linjer i starten af beviset?

hvis vi antager at vi har to koordinatsæt (x1,y1) og (x2,y2)
(y1=b*x1^a) og y2=b*x2^a)

disse divideres med hinanden:
y2/y1=b*x1^a/b*x2^a
=x1^a/x2^a
=(x2/x1)^a

herfra fortsætter bevis i svar nr. 3


Skriv et svar til: Potensfunktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.