Matematik
Variable sammenhænge
12. juni 2008 af
ThaFisker (Slettet)
Jeg skal op til matematik eksamen imorgen. Og jeg har styr på resten af spørgsmålene. Men der er et spørgsmål jeg er fuldstændig lost i ..
Gør rede for ligefrem proportionalitet og for lineær sammenhæng mellem to variable. Omtal et eksempel på anvendelse af lineære modeller.
Niveauet er C-niveau (1.HF)
Kan i hjælpe?
Gør rede for ligefrem proportionalitet og for lineær sammenhæng mellem to variable. Omtal et eksempel på anvendelse af lineære modeller.
Niveauet er C-niveau (1.HF)
Kan i hjælpe?
Svar #1
12. juni 2008 af o1-studie (Slettet)
ligefrem proportionalitet:
to variable x og y er ligefrem proportionale,
hvis y bliver n gange større, når x bliver n gange større
"startforholdet" mellem y og x er yo/xo
når både x og y er blevet n gange større
er forholdet
(n*yo)/(n*xo) = yo/xo
forholdet y/x er altså konstant, hvilket kan udtrykkes
y/x=a
eller
y = ax
lineær sammenhæng mellem to variable
y = ax + b
eks.
fjernvarmeafregning:
1) fast afgift
2) antal brugte varmeenheder gange enhedsprisen
udgift = (antal brugte varmeenheder)*enhedsprisen + fast afgift
y = x*a + b
eller skrevet
y = ax + b
to variable x og y er ligefrem proportionale,
hvis y bliver n gange større, når x bliver n gange større
"startforholdet" mellem y og x er yo/xo
når både x og y er blevet n gange større
er forholdet
(n*yo)/(n*xo) = yo/xo
forholdet y/x er altså konstant, hvilket kan udtrykkes
y/x=a
eller
y = ax
lineær sammenhæng mellem to variable
y = ax + b
eks.
fjernvarmeafregning:
1) fast afgift
2) antal brugte varmeenheder gange enhedsprisen
udgift = (antal brugte varmeenheder)*enhedsprisen + fast afgift
y = x*a + b
eller skrevet
y = ax + b
Skriv et svar til: Variable sammenhænge
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
