Matematik
slags Funktion
14. juni 2008 af
me-me-me-me (Slettet)
heey
er ret forvirret omkring emnet funktioner. og skal til eksamen i det.
nogen der så ved hvor mange slag funktioner der findes. eller bare de relevante funktioner. og hvad de hedder samt deres formler.
på forhånd tak :)
er ret forvirret omkring emnet funktioner. og skal til eksamen i det.
nogen der så ved hvor mange slag funktioner der findes. eller bare de relevante funktioner. og hvad de hedder samt deres formler.
på forhånd tak :)
Svar #1
14. juni 2008 af –Zeta– (Slettet)
Algebraiske funktioner, så som polynomier af formen:
 = k_n \cdot x^n + k_{n-1} \cdot x^{n-1} + k_{n-2} \cdot x^{n-2} + \ldots + k_3 \cdot x^3 + k_2 \cdot x^2 + k_1 \cdot x + k_0$)
eller fx potensfunktioner. Et eksempel på en potensfunktion kunne være:
 = x^{\frac{8}{5}}$)
Vi kan også have trancendentale funktioner, som fx eksponentialfunktioner:

deriblandt periodiske (eller trigonometriske) funktioner, hvori de tre klassiske er:
=\sin x \,\! f(x)=\cos x \,\! f(x)=\tan x \,\!$)
og logaritmefunktioner, fx med forskellige baser (a):
 = \ln x, \ \ x>0, \ \ a=e$)
 = \log x, \ \ x>0, \ \ a = 10$)
eller fx potensfunktioner. Et eksempel på en potensfunktion kunne være:
Vi kan også have trancendentale funktioner, som fx eksponentialfunktioner:
deriblandt periodiske (eller trigonometriske) funktioner, hvori de tre klassiske er:
og logaritmefunktioner, fx med forskellige baser (a):
Svar #2
14. juni 2008 af –Zeta– (Slettet)
Well. Idet du tilsyneladende er folkeskoleelev, har intet af ovenstående relevans for dig. Det essentielle du skal kunne, er at kende til den lineære funktion, som algebraisk skrives som:
 = ax + b$)
hvor a og b er tal. Dette svarer til et førstegradspolynomium, men nok om det. Tallet a angiver hældningskoefficienten for linjen i et koordinatsystem - konstanten a er altså forholdet mellem y-ændringen og x-ændringen.
Sætter vi x = 0 i regneforskriften, fås y = f(0) = a*0 + b = b, hvorfor punktet (0, b) altid ligger på linjen. Dvs. linjen skærer andenaksen (y-aksen) i et punkt der ligger i højden b.
hvor a og b er tal. Dette svarer til et førstegradspolynomium, men nok om det. Tallet a angiver hældningskoefficienten for linjen i et koordinatsystem - konstanten a er altså forholdet mellem y-ændringen og x-ændringen.
Sætter vi x = 0 i regneforskriften, fås y = f(0) = a*0 + b = b, hvorfor punktet (0, b) altid ligger på linjen. Dvs. linjen skærer andenaksen (y-aksen) i et punkt der ligger i højden b.
Skriv et svar til: slags Funktion
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
