Matematik

Potenssammenhæng

14. juni 2008 af Labrelulle (Slettet)
Hej.
Skal til mundtlig matematik på b-niveau og skal beskrive hvad man bruger a,b,x og y til.. Jeg ved at formlen ser sådan ud: y=b*x^a
jeg ved også at a og b er konstanter men er der en, der evt kunne give et eksempel på hvad a og b kunne være? :)
på forhånd tak..

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. juni 2008 af BigEyes (Slettet)

hvis de er konstanter, så kan de fx være 2 eller 3,5 eller 0,85 osv.

Brugbart svar (0)

Svar #2
14. juni 2008 af mathon

y = b*x^a

har ligningen
log(b) = a*log(x) + log(b)
i
et dobbeltlogaritmisk koordinatsystem med hældningskoefficient a
og
y-akseskæring i (1,b)

Svar #3
14. juni 2008 af Labrelulle (Slettet)

ok tak :)
men ligesom at a i en eksponnentiel funktion er fremskrivningsfaktor og giver udtryk for den procentvise stigning eller hvor meget den aftager .. hvad er a så i en potenssammenhæng?

Brugbart svar (0)

Svar #4
14. juni 2008 af ibibib (Slettet)

a er hældningen af grafen på et dobbeltlogaritmisk papir - målt med en lineal og under forudsætning af at dekaderne er lige lange.

I har måske brugt formlen:

Med den formel kan man vise at
1. Når a>1 er funktionen voksende og y vokser hurtigere i procent end x vokser i procent.
2. Når 0<a<1 er funktionen voksende og y vokser langsommere i procent end x vokser i procent.
3. Når a<0 er funktionen aftagende.


b er funktionsværdien af 1. f(1)=b.

Brugbart svar (0)

Svar #5
14. juni 2008 af mathon

hvis
Fx = (1+p/100)
er
Fy = (1+p/100)^a

Skriv et svar til: Potenssammenhæng

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.