Matematik

monotoniforhold?!

14. juni 2008 af sandraB# (Slettet)
Hej (:
Hvordan gør jeg bedst rede for monotoniforhold, og hvad er det helt præcist?

Hvis jeg nu har en graf over for eksponentiel vækst?
Så er monotoniforhold - hvor funktionen vokser, eller stiger, og hvor den aftager eller falder?


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. juni 2008 af o1-studie (Slettet)

Monotoni-forhold:
5 punkter, som man skal igennem for at udføre en monotoni-undersøgelse:
1. Find f'(x)
2. f'(x) = 0, isoler x
3. Tegn en monotoni-tallinje. Find f(x) > 0 samt f(x) < 0
4. Skriv intervallerne op
5. Find ekstremaerne

Svar #2
14. juni 2008 af sandraB# (Slettet)

Men undskyld det forstod jeg ikke så meget af?

Brugbart svar (0)

Svar #3
14. juni 2008 af o1-studie (Slettet)

Du har en funktion.
Den skal du differentiere.
Så skal du sætte den differentierede funk. = 0.
Så skal du isoler x.
Så skal du sætte dine x-punkt(er) ind på en monotoni-tallinje.
Hvorefter du så tager tal der er større og mindre end x'et du isolerede og som på satte på tallinjen.
De tal som er større og mindre skal du sætte ind i den 'normale' funktion. Funktionen fra før du differentierede den.
Så får du nogle tal. Hvis værdien der er mindre end x er negativ, er funktionen indtil x stigende. Hvis værdien, der er større end x er positiv, så er funktionen efter x aftagende.
Det illustrerer tallinjen.
Derefter skriver du intervallerne op: fx ]-oo, x] og [x, oo[
Funktionen af x er således voksende i intervallet ]-oo, x].
Funktionen af x er således aftagende i intervallet [x, oo[

Spørg igen, hvis der er noget du er i tvivl om

Svar #4
14. juni 2008 af sandraB# (Slettet)

okay.
men er det noget man skal stå og vise til eksamen på c-niveau?

Brugbart svar (0)

Svar #5
14. juni 2008 af Archimedes (Slettet)

#4 På C-niveau har I ikke lært diffenrentialregning, men kender du til toppunktsformlen? - for denne kan bruges i stedet.

Svar #6
14. juni 2008 af sandraB# (Slettet)

nej det gør jeg heller ikke..
men vi skal kun forklare hvad det er med ord tror jeg?

Brugbart svar (0)

Svar #7
14. juni 2008 af o1-studie (Slettet)

Hvordan ville du gøre det Sandra?
I må vide noget om det, siden det er et eksamensspørgsmål.

Svar #8
14. juni 2008 af sandraB# (Slettet)

Hele eksamens spørgsmålet lyder således:
Forklar forskrift og graf for en eksponentiel funktion. Gør rede for monotoniforhold og asymptoter.
Gør rede for begrebet fremskrivningsfaktor og sammenhængen mellem tilvækst i x og ændring af y. Forklar fordoblings- og halveringskonstant.


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. juni 2008 af o1-studie (Slettet)

ja, men I må da ha' haft noget om det, siden I har sådan et spørgsmål.

Brugbart svar (0)

Svar #10
14. juni 2008 af Archimedes (Slettet)

Er du sikker på, at du aldrig har set:



Den brugte vi, da jeg gik i 1g og heller ikke havde lært om differentialregning.

Svar #11
14. juni 2008 af sandraB# (Slettet)

nej vi har ikke regnet opgaver osv. om hvordan man kan finde monotoniforhold. så.

det eneste jeg ved man kan ved monotoniforhold er at se hvor funktionen stiger, vokser og hvor den aftager eller falder - hvor det så afhænger af a i y=b*a^x

Svar #12
14. juni 2008 af sandraB# (Slettet)

#10.

Nej det mener jeg ikke?

Brugbart svar (0)

Svar #13
14. juni 2008 af o1-studie (Slettet)

heller ikke
-d/(4a) ?

Svar #14
14. juni 2008 af sandraB# (Slettet)

Jo, men det er ikke noget vi har været særlig meget inde på.

Skriv et svar til: monotoniforhold?!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.