Matematik

eksponential udvirkling

26. september 2004 af john vs. jon (Slettet)
thorleif og yrsa er ansat i samme virksomhed og har begge en begyndelsesløn på 90000 kr. pr. halvår. de indgår uafhængigt af hinanden en lønaftale med virksomhedsledelsen.
Thorleif får et løntillæg på 2,5% halvårligt, mens yrsa får en lønstigning på 2500kr halvårligt.

Angiv funktionsudtryk got hhv. Thorleif og yrsas løn som funktion af tiden.

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. september 2004 af /quillity (Slettet)

Er den ikke lige til at gå til?

Thorleif: kn=90000(1+0,025)^n
Yrsa:90000x+2500

Brugbart svar (0)

Svar #2
26. september 2004 af Meppo

Hov # 1 - du har byttet rundt:
Yrsa : 90000+2500x

Svar #3
27. september 2004 af john vs. jon (Slettet)

tjoe...
ved ikk hvad fanden jeg havde lavet.. men jeg var endt ud med et eller andet sindsygt tal så derfor lav jeg indlæggede..
mange tak..

Svar #4
27. september 2004 af john vs. jon (Slettet)

hvis vi går ud fra at:

Thorleif: kn=90000(1+0,025)^n
Yrsa:90000+2500x

er rigtigt

kan jeg så ikk lige høre nogle vurderinger på:

Bestem grafisk de perioder, hvor Thorleif tjener mest.



Brugbart svar (0)

Svar #5
27. september 2004 af Samuel (Slettet)

#4: Du skal finde lokale maksimum for funktionen, der beskriver Leifs lønudvikling. Tegn en skitse og regn lidt...

Svar #6
27. september 2004 af john vs. jon (Slettet)

ja har også lavet en skitse.. men det jeg ville høre er hvornår i mener Thorleif tjerner mest?

Brugbart svar (0)

Svar #7
27. september 2004 af Samuel (Slettet)

Argh... Så læs dog, hvad jeg skriver. Han tjener max kassen (!) ved de x-værdier, hvor funktionen har sine maksimum!!!!!!

Brugbart svar (0)

Svar #8
27. september 2004 af Samuel (Slettet)

#6: Mener du mere end Yrsa?

Så skal du bare løse f(x)>g(x)

Hvor f er leifs, g er yrsa....

Brugbart svar (0)

Svar #9
27. september 2004 af Samuel (Slettet)

Og det kan ummidelbart deduceres af grafen, idet det nemt kan bestemmes ved hvilken x-værdi, f(x)>g(x)....

Svar #10
27. september 2004 af john vs. jon (Slettet)

nej men som jeg har forstået opg. skal jeg bare bestemme ud fra grafen i hviket interval thorleif tjerner mest..

men opgaven lyder:

Thorleif og Yrsa er ansat i samme virksomhed og har begge en begyndelsesløn på 90000 kr. pr. halvår. De indgår uafhængigt af hinanden en lønaftale med virksomhedsledelsen.
Thorleif får et løntillæg på 2,5% halvårligt, mens Yrsa får en lønstigning på 2500kr halvårligt.

Angiv funktionsudtryk for hhv. Thorleif og Yrsas løn som funktion af tiden
Bestem grafisk de perioder, hvor Thorleif tjener mest.

... men jeg tager nok fejl..

Brugbart svar (0)

Svar #11
27. september 2004 af Samuel (Slettet)

"nej men som jeg har forstået opg. skal jeg bare bestemme ud fra grafen i hviket interval thorleif tjerner mest.. "

Jo, så er det jo (næsten) lige netop det, du skal!!

Bestem for hvilke x-værdier f(x)=g(x).

Hvis to af løsningerne er 2 og 5 og f(x)>g(x) i dette interval (se på grafen), er det ene interval, hvori Leif tjener mest, ]2;5[.

Sådan med de andre...

Brugbart svar (0)

Svar #12
27. september 2004 af Meppo

Hvis man sætter de 2 ligninger lig hinanden, opdager man, at x = 0. Skæringspunktet er altså til tiden 0, så Thorleif starter med at tjene mest og vil blive ved med at gøre det.
L =[0;oo[

Brugbart svar (0)

Svar #13
27. september 2004 af Meppo

Det gik vist lidt stærkt før:
Hvis man sætter de 2 lig hinanden er der TO løsninger
x = 0 og
x = 9,356
I dette interval tjener Yrsa mest. For x > 9,356 tjener T mest.

Brugbart svar (0)

Svar #14
28. september 2004 af Spasser (Slettet)

hej er der ikke nogle der kan hjælpe mig med matematik... Det er brøker..!!

Opg 1 : 1 1
____ + ____

y y


KAN I hjælpe hvordan i har gjort det??


Brugbart svar (0)

Svar #15
28. september 2004 af Samuel (Slettet)

"Opg 1 : 1 1
____ + ____

y y "

Det giver absolut ingen mening; skriv brøker som (a+b)/(a-b).

Skriv et svar til: eksponential udvirkling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.