Matematik
Fourier-rækker
23. juni 2008 af
stræber-pigen (Slettet)
Fra matematisk analyse2 www.aula.au.dk 2007 juni opg. 4 c) og d)
Hvordan løser jeg dem?
Hvordan løser jeg dem?
Svar #1
23. juni 2008 af Euler (Slettet)
Først har du den n'te Fourierkoefficient for f med hensyn til det ordninære ortonormalsystem {e_n | n € Z} og du bestemmer de første Fourierkoefficienter.
(P_N f)(x) = c_0 + SUM(n=!0, -oo til oo) c_n
c)
i) Konvergerer Fourierrækken for f punktvist mod f?
- Ja, ifølge hovedsætningen om punktvis konvergens. Fourierrækken for en f i vores rum konvergerer punktvist mod f overalt på den reelle akse.
ii) Konvergerer Fourierrækken for f uniformt mod f?
- Nej. Vores grænsefunktion er diskontinuert. Så kan vi betragte negationen af sætningen. Altså har vi: f1,...,fn er diskontinuerte funktionsfølger af f og føægen {fn} konvergerer ikke uniformt mod f.
iii) Konvergerer Fourierrækken for f uniformt mod L^2?
- Ja, da en Fourierrække for enhver funktion f liggende i vores rum konvergerer mod f i L^2.
d) Vis SUM(k=0;oo) 1/(2k+1)^2 = pi^2/8
Fra Parsevals Identitet er
||f||^2 = 1/(2pi) * S(-1;1) |f(x)|^2dx = 1/2
SUM(-oo;oo) |c_n|^2 = ... = 1/4 + 2/pi * SUM(k=0;oo) 1/(2k+1)^2
og hermed er SUM(k=0;oo) 1/(2k+1)^2 = pi^2/8.
Jeg håber, at du kunne bruge det, ellers spørg ;)
Og held og lykke med eksamen!
(P_N f)(x) = c_0 + SUM(n=!0, -oo til oo) c_n
c)
i) Konvergerer Fourierrækken for f punktvist mod f?
- Ja, ifølge hovedsætningen om punktvis konvergens. Fourierrækken for en f i vores rum konvergerer punktvist mod f overalt på den reelle akse.
ii) Konvergerer Fourierrækken for f uniformt mod f?
- Nej. Vores grænsefunktion er diskontinuert. Så kan vi betragte negationen af sætningen. Altså har vi: f1,...,fn er diskontinuerte funktionsfølger af f og føægen {fn} konvergerer ikke uniformt mod f.
iii) Konvergerer Fourierrækken for f uniformt mod L^2?
- Ja, da en Fourierrække for enhver funktion f liggende i vores rum konvergerer mod f i L^2.
d) Vis SUM(k=0;oo) 1/(2k+1)^2 = pi^2/8
Fra Parsevals Identitet er
||f||^2 = 1/(2pi) * S(-1;1) |f(x)|^2dx = 1/2
SUM(-oo;oo) |c_n|^2 = ... = 1/4 + 2/pi * SUM(k=0;oo) 1/(2k+1)^2
og hermed er SUM(k=0;oo) 1/(2k+1)^2 = pi^2/8.
Jeg håber, at du kunne bruge det, ellers spørg ;)
Og held og lykke med eksamen!
Svar #5
24. juni 2008 af Euler (Slettet)
d) Det virker/gælder kun, fordi det er et ortonormalsystem. Det er væsentligt at påpege.
Skriv et svar til: Fourier-rækker
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
