Matematik

Logaritmer

11. august 2008 af Mia-dk (Slettet)

Jeg har aldrig forstået forskellen mellem log og ln. Hvorfor bruger vi ln og e?


Brugbart svar (2)

Svar #1
11. august 2008 af Daniel TA (Slettet)

Regnereglerne er også de samme, men ln og e bruges oftes i den fysiske verden.


Svar #2
11. august 2008 af Mia-dk (Slettet)

Hvorfor bruger vi dem i matematikken, hvis de kun bruges i fysikken??


Brugbart svar (2)

Svar #3
11. august 2008 af Daniel TA (Slettet)

Nu er e^x et god funktion at have når man regner med differetialligninger f.eks. da den differentieret goíver sig selv.

Ved ikke lige hvor e og ln ellers bliver brugt i matematikken, hvor man ikke kunne bruge log og 10 i stedet for.


Brugbart svar (3)

Svar #4
11. august 2008 af tal-pædagog (Slettet)

Selve ideen med at indføre noget så mærkværdigt som den naturlige logaritme og det naturlige tal e, er at begge disse gør det langt lettere at differentiere. Grafen for funktionen f(x)=ex har den usædvanlige egenskab, at tangenthældningen i ethvert punkt på grafen er lig punktets y-koordinat - eller funktionsværdi som det hedder. Hvis vi f.eks. kigger på et punkt (x1,y1) på grafen for ex, så vil tangenten til dette punkt være linjen med hældningskoefficient y1=ex1.

Lidt anderledes - og mere kort og præcist sagt - opfylder funktionen f(x)=ex differentialligningen

f'(x)=f(x)

Funktionen har med andre ord sig selv som den afledte! Derfor har den spillet en stor rolle i løsning af differentialligninger i det hele taget, og hvem ved - måske er det disse ligningers særdeles udbredte praktiske anvendelse, der gør at man har valgt at kalde e for "det naturlige tal" og ln for "den naturlige logaritme". Jeg ved det faktisk ikke :)


Svar #5
11. august 2008 af Mia-dk (Slettet)

#4 Tak.

Så som jeg forstår det, er f(x) = f'(x) = e^x og det er den eneste funktion med den egenskab ?


Brugbart svar (2)

Svar #6
11. august 2008 af tal-pædagog (Slettet)

#0 Du oplever det sikkert som besynderligt, at de begge findes, da der er en række formler såsom formlen for halveringskonstant for en eksponentiel funktion y=b·ax:

T2=log(2)/log(a) eller T2=ln(2)/ln(a)

, hvor de to logaritme funktioner ser ud til at være lige gode (og derfor må en af dem være overflødig). Dette skyldes, at der generelt gælder, at log(a)/log(b) = ln(a)/ln(b), så formler hvor der er tale om division mellem to logaritmer bliver så godt som ens uanset om man bruger log eller ln...


Brugbart svar (2)

Svar #7
11. august 2008 af tal-pædagog (Slettet)

#5 Er fuldstændig rigtigt!


Brugbart svar (2)

Svar #8
11. august 2008 af Daniel TA (Slettet)

Ja, så vidt jeg ved, hvis den kun er differentieret én gang.

Ellers kan du differentiere cos(x) to gange og få -cos(x).


Svar #9
11. august 2008 af Mia-dk (Slettet)

#6  log(a)/log(b) = ln(a)/ln(b) tror jeg ikke på..


Svar #10
11. august 2008 af Mia-dk (Slettet)

log(a)/log(b) = log(a-b)

ln(a)/ln(b) =ln(a-b)

som er forskellige


Brugbart svar (2)

Svar #11
11. august 2008 af Daniel TA (Slettet)

#9-10

Tror der skulle stå: log(a)/ln(a) = log(b)/ln(b)

Altså er forholdet mellem mellem de to logaritmer konstant: log(a)/ln(a)=k


Svar #12
11. august 2008 af Mia-dk (Slettet)

#11 Hvordan ved du det?


Brugbart svar (7)

Svar #13
11. august 2008 af math-freak++ (Slettet)

DEn er IKKE entydig for helvede tomhjerner !

f(x) = c*e^x

prøv at diff. den, og derfter behøves I ikke at sige: "DOH! jeg tog fejl. Ham Jens har ret som altid!"


Brugbart svar (2)

Svar #14
11. august 2008 af tal-pædagog (Slettet)

Der gælder, at løsningen til ax=c kan findes med formlen x=log(c)/log(a). Her er c og a tal, der er større end nul. Derfor er løsningen til ex=a tilsvarende x=log(a)/log(e) men løsningen er jo pr. definition også ln(a), hvorfor der må gælde ln(a)=log(a)/log(e).

Derfor bliver log(a)/log(b)=log(a)/log(eln(b))=log(a)/[log(e)·ln(b)]=ln(a)/ln(b), så #6 stemmer skam!


Svar #15
11. august 2008 af Mia-dk (Slettet)

#13 øh okay?


Brugbart svar (2)

Svar #16
11. august 2008 af Daniel TA (Slettet)

Det lader til at #11 er helt forkert, jeg beklager!


Svar #17
11. august 2008 af Mia-dk (Slettet)

16 Det går nok ;)


Brugbart svar (2)

Svar #18
11. august 2008 af mathon

se evt.
http://peecee.dk/upload/view/126682


Svar #19
11. august 2008 af Mia-dk (Slettet)

#18 Tak:)

Jeg må sige, at jeg er imponeret. Det går hurtigt med hjælpen herinde !! :)


Brugbart svar (1)

Svar #20
11. august 2008 af tal-pædagog (Slettet)

#13 Du har fuldstændig ret! Det er grafens udviklingshastighed og ikke hvor den skærer y-aksen, der gør at tangenthældningen er lig y-koordinaten i ethvert punkt. Således er

g(x)=c·ex blot en forskydning af f(x)=ex i x-aksens retning

Dette kan ses ved at sætte g(x)=f(x+s)=ex+s=c·ex, hvor c=es


Forrige 1 2 3 4 5 Næste

Der er 87 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.