Matematik

Diskrimiminant beviset

14. august 2008 af Simon M. (Slettet)

I starten af beviset omskriver man ax^2+bx+c

til:     (x+(b/2a))^2-(b/2a)^2+(c/a)=0

Kan nogle ikke redegør for hvordan ligningen helt præcist bliver omskrevet?

Kan fx. slet ikke se hvordan der kommer " (b/2a)^2 " ind i billed...

Hjælp.....


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. august 2008 af Isomorphician

Man bruger en kvadratsætning til at isolere x i parentesen.

1. ax^2 + bx + c = 0 <=>

2. x^2 + (b/a)x + c/a = 0 <=>

3. x^2 + (b/a)x = - c/a <=> nu bruges kvadratsætningen....læg mærke til at vi skal opnå (b/a)x som det dobbelte produkt. Derfor får vi:

4. (x+(b/2a))^2 = - c/a + (b/2a)^2.....det med fed skrift lægges til på højresiden, da det er "andet led i anden", som vi ikke havde stående på venstresiden i trin 3. Det skal derfor lægges til på højresiden for at lighedstegnet er sandt ((a+b)^2 = a^2 + b^2 + 2ab).


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. august 2008 af mathon

a2 + 2ab + b2 = (a+b)2
for at kunne omskrive til kvadratet på en toleddet størrelse
kræves
tre led
1) to kvadrattal
2) det dobbelte ledprodukt

ax2+bx+c = a(x2+(b/a)x+(c/a)) = a(x2+2*x*(b/(2a))+(c/a))

2*x*(b/(2a)) er det dobbelte produkt af x og b/(2a)

x2 +2(b/(2a)) består kun af to led, hvorfor der skal adderes kvadratet på det andet led, (b/(2a))2  for at opnå kvadratet på en toleddet størrelse.
dette klares ved at addere og subtrahere (b/(2a))2 , hvoraf

ax2+bx+c = a[x2+2x(b/(2a))]+c= a[x2+2x(b/(2a))+(b/(2a))2 -(b/(2a))2]+c
nu kan højresiden
omskrives
til
a[(x+(b/(2a))2 -(b/(2a))2]+c = a(x+(b/(2a))2 -b2/(4a)+c = a(x+(b/(2a))2 -b2/(4a)+(4ac/(4a) =

a(x+(b/(2a))2 -((b2-(4ac)/(4a)) = a(x+(b/(2a))2+ (-d/(4a))


Svar #3
27. august 2008 af Simon M. (Slettet)

Tak for hjælpen drenge

I oversagen til jeg fik 12 til eksamen. Da jeg netop træk dette emne :D
 


Skriv et svar til: Diskrimiminant beviset

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.