Matematik

hjælp please!

19. august 2008 af richgirl (Slettet)

hej.

jeg sidder og har gang i nogle ligninger til min blækregning og er gået i stå ved en af dem.

undersøg om nedenstående er korrekt:

2/ab-b2 + 2/a2+ab - 4/a2-b2= 2/ab

 jeg har prøvet at gange dem ud i parantecer, men derefter har jeg svært ved at sætte dem på samme brøkstreg eller først give dem ens nævner:

2/b(a-b) + 2/a(a+b) - 4/(a+b)(a-b) = 2/ab

hvis der var nogle som kunne forklare mig eller hjælpe mig med at give dem samme nævner???

på forhånd tak:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. august 2008 af Isomorphician

2/(b(a-b)) + 2/(a(a+b)) - 4/((a+b)(a-b)) = 2/ab

forlæng de første to brøker med hhv (a+b) og (a-b), så du får tilnærmelsesvis samme nævner som i den tredje brøk, og se om du ikke kan komme videre derfra.


Svar #2
19. august 2008 af richgirl (Slettet)

vil det sige at jeg skal gange den førs med (a+b) og den anden med (a-b)??? jeg vil stadigvæk ikk have samme nævner som den sidste brøk??? jeg forstår den ikke helt!??


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. august 2008 af Isomorphician

2/(b(a-b) + 2/a(a+b) - 4/((a-b)(a+b)) = 2/ab

jeg hopper direkte til fællesnævneren:

2a(a+b)/(ab(a-b)(a+b)) + 2b(a-b)/(ab(a-b)(a+b)) - 4ab/(ab(a-b)(a+b)) = 2(a-b)(a+b)/(ab(a-b)(a+b))

Se om du kan gennemskue hvorfor det ser ud som det gør, og reducér selv det sidste.


Svar #4
19. august 2008 af richgirl (Slettet)

jeg kan se at du har forlængetmed a og (a+b) i den første brøk og forlænget den anden med b og(a-b). og den sidste brøk har du forlænget med ab. og på den anden side af lighedstegnet har du så forlænget med (a-b)(a+b) for at det også skulle have samme nevner som de andre.

og når jeg skal sætter det på samme brøkstreg vil der så stå følgende:

2a-2ab+2ab+2b2-4ab/ab(a+b)(a-b)=2/ab

og jeg kan få det ned til:

2a2+2b2-4ab/ab(a2-b2)=2/ab

men herfra kan jeg ikk rigtig reducere det mindre???... 


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. august 2008 af Isomorphician

Da jeg også forlænger brøken på den anden side af lighedstegnet, så der er samme nævner på begge sider af lighedstegnet, kan jeg fjerne nævnerne helt. Derefter fås:

2a(a+b) + 2b(a-b) - 4ab = 2(a+b)(a-b)

Prøv selv herfra...


Svar #6
19. august 2008 af richgirl (Slettet)

ok har lig siddet og prøvet mig frem og kom faktisk til:

2a2+2ab+2ab-2b2-4ab=2(a-b)2

2a2-2b2=2a2-2b2

og det vil sige at ligningen er korrekt:)

yeay hurra så kom jeg da igennem den med en meget stor hjælp fra din side. tusind tak for det. så har jeg da lært noget nyt idag(nat) :)

jeg er startet i 1.g og har ikk rigtig arbejdet med den slags i folkeskolen:)


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. august 2008 af Isomorphician

Det var så lidt.


Skriv et svar til: hjælp please!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.