Matematik

vektorregning

22. august 2008 af Mani4 (Slettet)

Goddag.

Jeg skal bestemme en ligning til hver af trekantens højder.

Vinkelspidserne er følgende: A(1,3) B(6,9) C(9,1).

Jeg kan slet ikke regne ud hvordan jeg skal løse opgaven. Jeg har læst på en lignende tråd at det er noget med at hældningerne har er specielt forhold til hinanden, men det kan jeg heler ikke lige se. Jeg kommer heler ikke videre hvis jeg finder ligninger til siderne og tager normalvektoren til dem.

kunne godt lige bruge et hint til at komme igang tak.

MvH Mania


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. august 2008 af Isomorphician

Når du finder ligningerne (eller vektorerne) til siderne, kan du vha tværvektorens koordinater og det punkt (vinkelspids) tværvektoren skal gå igennem, finde ligning til den linje hvorpå højden ligger.


Brugbart svar (2)

Svar #2
22. august 2008 af peter lind

Lidt nemmere Vektor AB er normalvektor til højden fra C . Tilsvarende gælder for de andre sider.  Er n=(n1,n2) en normalvektor til en linie, der går gennem (x0,y0) er ligningen for linjen n1(x-x0)+n2(y-y0)=0.


Svar #3
22. august 2008 af Mani4 (Slettet)

Vil lige høre om jeg gør det rigtigt

Hvis jeg benytter #2's metode og vil finde højden fra C:

starter med at finde hældningen (a) fra vektor AB

a= (y_2-y_1) / (x_2-x_1) = 6/5

retningsvektoren (r) = (1 over a) = (1 over 6/5)

normalvektoren (n) = (r_hat) = (-6/5 over 1)

bruger B(6,9) som et punkt på linjen:

n_1(x-x_o)+n_2(y-y_o) =0 <=> (-6/5)(x-6)+1(y-9)=0 <=> (-6/5) - (36/5) + y -9 =0 <=> y=6/5x+81/5

er dette korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. august 2008 af peter lind

Nej. B er ikke et punkt på højden fra C

Find ligningen for højden fra C. Denne højde går gennem C(9,1).

 Vektor AB = (6-1,9-3) = (5,6) er vinkelret på højden fra C og er altså normalvektor til højden fra C.

Du har nu 2 muligheder:

Brug formlen fra #2 hvilket giver 5(x-9) + 6(y-1)=0    ( (9,1) er koordinaterne for C)

Som du gør i #3. Find en retningsvektor for højden fra C ved at finde tværvektoren til vektor AB. Find derefter hældningskoefficienten for højden fra C.

Nu har du hældningen for højden fra C og et punkt på højden fra C nemlig C. Du kan derefter bruge den sædvanlige formel til at finde ligningen for linjen.

Den første metode er den letteste; men hvis du føler dig mere sikker ved at bruge den anden metode, bør du gøre dette.


Skriv et svar til: vektorregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.