Matematik

Matematisk tegn?

24. august 2008 af pernillebs (Slettet)

Hej alle.

 Er der nogen der ved hvad det betyder når der står r og så et a nedenunder. Altså det omvendte af r^a. Ligesom r nedløftet" ^a. 

Hjæælp!


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. august 2008 af tal-pædagog (Slettet)

Mener du ra? Det afhænger vist af sammenhængen, kan du ikke komme ind på, i hvilken forbindelse det står? Det kunne f.eks. være, hvis du har to cirkler, hvor en ene hedder A og den anden hedder B, så kunne man skelne mellem deres radier ved at kalde dem hhv. rA og rB...?


Svar #2
24. august 2008 af pernillebs (Slettet)

jo den hedder:  ra = T / s - a


Svar #3
24. august 2008 af pernillebs (Slettet)

Jeg er virkelig lost!


Brugbart svar (1)

Svar #4
24. august 2008 af tal-pædagog (Slettet)

#2 Ok, jeg tænkte nu mest på, hvilken overskrift kapitlet eller afsnittet har. Jeg genkender ikke umiddelbart formlen, for hvad er T og s. Er det matematikbetegnelser, eller er det fysik? Hvad handler kapitlet om? Er det fra en formelsamling...? Flere ledetråde, så kan det godt være, nogen genkender det.


Svar #5
24. august 2008 af pernillebs (Slettet)

Det er matematik..der står: Reducér a. Det er alt..


Brugbart svar (1)

Svar #6
24. august 2008 af dnadan (Slettet)

#5 Prøv at skrive opgaven ordret ned herinde. På den måde er det lettere at guide dig igennem opgaven :-)

(nedsænket skrift kan laves herinde på studieportalen)


Svar #7
24. august 2008 af pernillebs (Slettet)

ra = T / s-a

Der burde være brøkstreg men den kan jeg ikke finde


Brugbart svar (1)

Svar #8
24. august 2008 af blackduck (Slettet)

#0

Det er vist bare for at drille dig. Når man skriver ra i sådan et udtryk er det bare et navn. Det vil du tit støde på i formler indenfor fysk/kemi. Det kan også være hele ord, som fx. rbil og rcykel. Det er netop for at undgå forvirring at man ikke skriver rbil eller ra. For hvad betyder nu det? Skal man gange r med a eller hvad? Det er ikke til at finde ud af. På den anden side er det ganske upraktisk hvis man kun kan bruge et bogstav til navngivningen. Derfor har man vedtaget, at man kan skrive det nedenunder. Så du skal bare isolere a og ikke tænke på at der står ra. Der kunne lige så godt bare havet stået r.


Brugbart svar (1)

Svar #9
24. august 2008 af tal-pædagog (Slettet)

Så skriv istedet ra = T / (s-a). Måske står der, at man skal isolere a??? Fremgangsmåden er i så fald, at man ganger med brøkens nævner først, dvs. (s-a):

ra = T / (s-a)

⇔ (ganger med (s-a) på begge sider af lighedstegnet)

(s-a)·ra = T

⇔ (dividerer med ra på begge sider)

s-a = T/ra

⇔ (trækker s fra)

-a = T/ra-s

⇔ (ganger med -1 på begge sider, hvilket ændrer fortegnene)

a = s-T/ra

Hvis du kender regnearternes hierarki (det bør du kende) så kan man generelt bruge den fremgangsmåde, at man "modvirker" den stærkeste regneart som a indgår i. I starten er det divisionen T / (s-a), der er den stærkeste regneart. I næste trin er multiplikationen (s-a)·ra den stærkeste regneart. Den sidste regneart a indgår i er subtraktionen s-a. I sidste trin skifter vi blot fortegn, da det var a og ikke -a, vi var på jagt efter.


Svar #10
24. august 2008 af pernillebs (Slettet)

Hvorfor trækker du s fra? for at få a til at stå alene?


Brugbart svar (1)

Svar #11
24. august 2008 af tal-pædagog (Slettet)

#10 Ja, for at få a til at stå alene/isolere a


Svar #12
24. august 2008 af pernillebs (Slettet)

ja så er vi enige.. en ting jeg ikke forstår. til sidst skriver du s på den anden side af T/ra end den varf før. Hvorfor det?


Brugbart svar (1)

Svar #13
24. august 2008 af tal-pædagog (Slettet)

#12 Rækkefølgen er underordnet, bare fortegnene stemmer. Man kan skrive (-1)·(T/ra-s) = -T/ra+s eller slippe for at skrive "+" foran s ved at bytte rundt, dvs. -T/ra+s = s-T/ra, hvilket jeg har valgt. Nu er det underforstået i notationen, at man mener +s


Svar #14
24. august 2008 af pernillebs (Slettet)

kan man også skrive a= T / r+ s ?


Brugbart svar (1)

Svar #15
24. august 2008 af The Master (Slettet)

#14 Nej...


Svar #16
24. august 2008 af pernillebs (Slettet)

Hov fandt ud af det.. Hvorfor -T ? Okay er nok lidt dum:S


Brugbart svar (1)

Svar #17
24. august 2008 af The Master (Slettet)

#16 Der er ikke noget der er dumt ;)


Svar #18
24. august 2008 af pernillebs (Slettet)

hvorfor -T?


Brugbart svar (1)

Svar #19
24. august 2008 af tal-pædagog (Slettet)

#18 Fordi (-1)·(T/ra-s) = (-1)·T/ra+(-1)·(-s) da man skal gange en faktor udenfor en parentes ind på hvert led. Her er første led T/ra og andet led -s. Da minus gange plus giver minus, bliver det -T/ra, mens minus gange minus giver plus, hvorfor man får +s.


Svar #20
24. august 2008 af pernillebs (Slettet)

Mange tak for hjælpen.. Nu skal jeg nok lade være at forstyrre dig mere.. haha..


Skriv et svar til: Matematisk tegn?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.