Matematik

Tredjegradspolynomium

06. september 2008 af Reddie3gWorker (Slettet)

Jeg har fået stillet opgaven:

Et tredjegradspolymonium har rødderne -5, 0 og 5.

Bestem en forskrift for f(x) (flere mulige svar)..

Hvordan går jeg dette?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. september 2008 af peter lind

Et tredjegrads polynomium med rødderne x1, x2 og x3 kan skrives som a(x-x1)(x-x2)(x-x3)


Svar #2
06. september 2008 af Reddie3gWorker (Slettet)

ja, regner jeg lidt videre på det, så får jeg at

b=0, c=-25 og d=0..

Isolere jeg a, får jeg at a=25/x^2..

Og indtegner jeg dette i en graf, får jeg f(x) til at være f(x)=0?

Det passer jo ikke? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. september 2008 af peter lind

Hvordan kan du isolere a? og præcis hvad indtegner du på en graf?. Du må give nogle flere oplysninger, så man kan se hvad der er galt.


Svar #4
06. september 2008 af Reddie3gWorker (Slettet)

Okay:)

Jeg er kommet frem til at:

b=x1+x2+x3=0

c= x1*x2+x1*x3+x2*x3=-25

d=x1*x2*x3=0

Dermed har jeg at
f(x)=ax^3-25x..

Jeg har opdaget at min måde at isolere a på er helt forkert.. så nu er jeg lidt på bar bund. Hvordan finder jeg koefficienten til a?


Svar #5
06. september 2008 af Reddie3gWorker (Slettet)

Jeg bliver ved med at komme frem til at når man isolere a i ax^3+bx^2+cx+d får man a= -(b*x^2+c*x+d)/(x^3)

Hvilket, med mine koefficienter for b,c og d, svare til: a=-(0*x^2-25*x+0)/(x^3)=25/x^2.
 

Når jeg indtegner f(x)=(25/x^2)*x^3-25*x, får jeg bare en vandret linie gennem y=0.. Altså f(x)=0?

Please, nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. september 2008 af peter lind

Der er ingen måd du kan isolere a på. Husk på det er ikke en ligning; men et polynomium.  Brug mit svar fra #1

p(x)=a(x-x1)(x-x2)(x-x3)= a(x-0)(x-5)(x+5)=x(x-5)(x+5)=...

Fortsæt selv.


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. september 2008 af mathon

#0

...og bemærk opgavetekstens tilføjelse "(flere mulige svar)"

p(x) = a(x3 - 25x), a € R med uendeligt mange løsninger


Svar #8
07. september 2008 af Reddie3gWorker (Slettet)

ahh.. okay, tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Tredjegradspolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.