Matematik

Parabel

09. september 2008 af oOjulie (Slettet)

Hejsa :)

Jeg er gået død i en matematik aflevering som jeg er meget bagud med og håber på noget hjælp, da jeg ingen ide har om hvordan jeg løser følgende opgave
 

opgaven lyder:

Grafen for y=-½x2 parallelforskydes således, at den derved fremkomne parabel har toppunkt i P(-1,2). Dennes funktionforskrift kaldes f (x)

A: Angiv en funktionsforskrift for f
B: punktet Q(-1,e) ligger på grafen for f. Bestem e.
C: Punktet R(m,-6) ligger på grafen for f. Hvilke punkter R opfylder dette?


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. september 2008 af mathon

når parablen

y = ax2

underkastes en parallelforskydning med parallelforskydningsvektor [h,k],
får den forskudte parabel
ligningen

y = a(x-h)2 + k med toppunkt i (h,k)
 

og omvendt

er ligningen for en parabel
y = a(x-h)2 + k, med toppunkt (h,k)

kan den betragtes som fremkommet ved en parallelforskydning [h,k]
af parablen

y = ax2 med toppunkt i (0,0)

.............................................................................................................

A:
i det aktuelle tilfælde er parallelforskydningsvektoren således [-1,2]
og ligningen for den forskudte parabel
dermed

y = -½(x-(-1))2 + 2 = -½(x+1)2 + 2

B:
e = -½(-1+1)2 + 2  = 2

C:
-6 = -½(m+1)2 + 2

½(m+1)2 = 2+6 = 8

(m+1)2 = 16

|m+1| = 4

m+1 = ±4

m = -1±4


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. september 2008 af mathon

Velkommen til!!!


SP får man normalt  ikke løst sine opgaver i detaljer. Men man kan få rådgivning.

Du har denne gang fået ekstra velkomstservice.


Svar #3
09. september 2008 af oOjulie (Slettet)

Mange tak i hvert fald!


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. september 2008 af Ex Gratia (Slettet)

#2.

Så er det i al fald sikkert, at Spørger jo nok opretter endnu en bruger ved næste spørgsmål for at nyde godt af endnu en velkomstservice. C'est fantastique.


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. september 2008 af mathon

...intet er sikkert her i verden.
Det gør livet uforudsigeligt og skønt,
hvis mistænksomheden ellers ikke gør det dunkelt.

Men teknikken er kendt! :-)


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. september 2008 af mathon

...der er i øvrigt ikke tale om en fastlagt velkomstservicetradition


Skriv et svar til: Parabel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.