Erhvervsret

første erhvervsret opgave - hjælp tak

17. september 2008 af Niller17 (Slettet)

min aller første opgave i faget og vil derfor gerne lige have lidt begynderhjælp :)

Opgaven lyder således:

Det store og velkendte renseri og vaskeri "Ultra Rent A/S" skulle udvides betydeligt. Firmaet havde derfor den 23 oktober i 1991 indgået entreprisekontrakt med murerfirmaet "Michael Hansen A/S".

"Ultra Rent A/S" ønskede at signalere succes mm og den ny administrationsbygning skulle fremstå pompøs. hele byggeriet var omkranset af en 2 meter høj murstensmur. i denne mur skulle murerfirmaet i forbindelse med arbejdets afslutning den 3. februar 1993 anbringe og fastgøre en stor smedejernsport. Porten var 3,60 meter bred og 2,00 meter høj og vejede ca 650 kilo.

Murersvendene Søren og Johannes samt murerarbejdsmand Kurt forsøgte i fællesskab og ved hjælp af en truck at få porten anbragt. omsider lykkedes det og ved hjælp af 4 trækiler fastgjorde de porten, således at man kunne få et indtryk af, hvorledes porten ville komme til at sidde, når portens beslag blev muret ind i murerværket. de afbrød herefter arbejdet for at hente direktøren i "Ultra Rent", Bjarne Hansen.De ønskede at Bjarne skulle godkende portens placering, før indmuring og korrekt fastgørelse skulle finde sted. Mens de tre var borte, skete der uheldigvis det, at vinden tog fat i porten, og de 4 trækiler, som skulle holde porten var aldeles utilstrækkelige. porten faldt ud mod fortovet og ramte en tilfældig forbipasserende - overlærer Arne Pedersen - som blev dræbt på stedet. Pedersen efterlod sig enken Else Pedersen, samt en søn på 14 år og en datter på 11 år.

Ikke nok med at porten ramte Arne, porten strejfede også et transformatorskab, som beskadigedes så meget at strømforsyningen til bydelen forsvandt i perioden kl.13.05 - 15,05 den 3. februar 1993. "Ultra Rent" s nabo er konfektionsfabrikken "Ultra Design ApS". strømafbrydelsen bevirkede at Ultra Designs 123 syerske ikke kunne arbejde e de 2 timer, hvor strømmen var afbrudt.

Kl.17.15 blev direktør Bjarne Hansen afhentet af sin veninde Lulu Jensen. Lulu drev en meget kendt hundekennel. Lulu havde medtaget hanhunden Chang, som hun netop havde købt hos en engelsk hundekennel for 8900 £. på vej hen til aministrationsbygningen passerede Lulu og Chang renseriafdelignen. Ved døren ind til denne afdeling stod en spand natron-lud, der er klart og farveløst. Chang, der havde gået langt, var tørstig og drak ganske lidt af luden. Hunden døde få minutter senere.

Giv en begrundet redegørelse for, hvilke juridiske problemer ovennævnte situationer hver for sig giver anledning til, og for deres løsning. 


Brugbart svar (2)

Svar #1
17. september 2008 af Marcus (Slettet)

Ja der er nok at tage fat på.

En god idé er at tage en skade ad gangen altså hhv. Arne Pedersen, Ultra Design ApS og tilsidst Chang. Ved hver enkelt skade skal du vurdere, hvem der eventuelt kan drages til ansvar for den skadelige handling, og om der foreligger det påkrævede ansvarsgrundlag (culpa eller objektivt ansvar).Du skal ved hver skade ligeledes vurdere, om der foreligger den påkrævede kausalitet (årsagsforbindelse) mellem skaden og den ansvarlige, eller om skaden kan anses for værende adækvat (påregnelig for skadevolderen).

Det var lige en idé til hvordan du kan komme igang. Hvis du får spørgsmål, må du endelig fyre løs.


Skriv et svar til: første erhvervsret opgave - hjælp tak

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.