Matematik

hjælp

23. september 2008 af Peaco (Slettet)

Hej!

1. spørgsmål: Hvordan kan jeg finde regneforskriften for en andengradspolynom med: P(2)= 6 og P har rødderne 1 og 5 med lommeregneren?

2. spgs: Jeg har en retvinklet trekant med kateterne a og a+3 som har arealet 15. Når jeg vil finde a, så siger jeg vel bare:

1/2 * a * (a+3) =14 <=> 1/2 * 4 * (4+3) = 14

men kan man ikke opstille som en ligning for at nå frem til 4?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september 2008 af peter lind

1. p(x)=a(x-x1)(x-x2) hvor x1 og x2 er rødderner i polynomiet.

Er arealet 14 eller 15? Ellers den første del er rigtig; men du kan da ikke bare sætte a=4. Den første del er en ligning i a, som du må løse.


Svar #2
23. september 2008 af Peaco (Slettet)

dvs: p(2) = a * (2-1)*(2-5) => p(2) = -3a?  


Svar #3
23. september 2008 af Peaco (Slettet)

til spgs 2: Kan du ikke hjælpe mig på vej. A = 14


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. september 2008 af peter lind

#2 ja endvidere er der givet p(2)=6, så dermed har du fundet a

#3 ½a(a+3)=14 <-> a(a+3)=28 <-> a2+3a=28 <-> a2+3a-28=0


Svar #5
23. september 2008 af Peaco (Slettet)

Ok tak. Prøver at finde b og c.

#3 forstod jeg ikke, må hellere spørge til den imorgen.


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. september 2008 af mathon

1. spgs:

ethvert 2.gradspolynomium med 2 rødder kan - som vist #1 -
faktoriseres
p(x) = y = a(x-rod1)(x-rod2)
dvs.
p(x) = a(x-1)(x-5)
samt
p(2) = 6 = a(2-1)(2-5), hvoraf a kan beregnes

efterfølgende

p(x) = a(x2 - 6x + 5) = ax2 - (6a)x + (5a),
hvoraf
b = -6a
c = 5a
 

2. spgs:

1/2 * a * (a+3)  = 14

a * (a+3) = 28

a2 + 3a  - 28 = 0........


Skriv et svar til: hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.