Matematik

Differentialligning

25. september 2008 af badooo (Slettet)

Hey

Okay, differentialligninger - det er ikke lige min kop te indtil videre. Jeg sidder fast i følgende:

Der er givet:

dy/dx = (2*sqrt(y))/(x+3)

En løsning til ligningen går gennem punktet P(-1;4).

a. Bestem en ligning for tangenten i P.

Jeg har forsøgt at finde løsningen.. Jeg prøver lige at gennemgå det trin for trin:

dy/dx = (2sqrt(y))/(x+3) <=> 1/(2sqrt(y) dy = 1/(x+3) dx

Vi integrere så:

sqrt(y) = ln(x+3) + c <=> y = ln(x+3)2 + c

c = sqrt(4) - ln((-1)+3)) = 1,31

Dvs. den specielle løsning er: y = ln(x+3)2 + 1,31.

Så vidt jeg kan se giver det mening... :P

Jeg skal så finde tangenten til denne grafen for denne løsning i punktet (-1;4). Via mit graf-program er jeg kommet frem til:

y' =  (2*ln(x+3))/(x+3)

Vi indsætter (-1) på x's plads og beregner hældningen a for tangenten:

a = (2*ln(2))/2 = 0,6931

Vi beregner så b:

4 = 0,6931·(-1) + b <=> b = 4,6931

Men her hopper kæden af. Ifølge mit fine grafprogram (Graph, hvis nogen skulle være interesseret), skal b gerne give 2,4836

Jeg har lavet en fejl et sted. Men hvor?

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2008 af peter lind

I ligningen efter teksten ' vi integrerer så: ' har du gelmt det dobbelte produkt, når du kvadrerer. Men ellers: Du behøver slet ikke løse ligningen! Da du i forvejen har både x og y værdien i det punkt, hvor du skal finde tangenten, kan du sætte disse værdier direkte ind i differentialligningen og der med få y'(-1)


Svar #2
25. september 2008 af badooo (Slettet)

Det gik også op for mig, at jeg egentligt bare sad og lavede ekstraarbejde :)

Ellers tak for hjælpen :P


Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.