Matematik

forkorte brøk

26. september 2008 af 9200 (Slettet)

Opgaven, forkort følgende brøk:

(a2-6a+9)/(a2-9)

Jeg tror at jeg vil finde en fælles faktor som jeg vil sætte foran paranteserne. Men jeg kan ikke umiddelbart se hvilket tal det skal være. Jeg har en fornemmelse at der skal gøres et eller andet ved tæller og nævner først? Men hvad?

Det er en af 10 opgaver af samme art, som jeg håber jeg vil kunne løse hvis i hjælper med den første?


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. september 2008 af loosu (Slettet)

Du kan sætte a uden for en parentes på både tæller og nævner, og så forkorte dem ud:

(a(a-6)+9)/(a(a-9))

(a-6+9)/(a-9)


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. september 2008 af loosu (Slettet)

og dermed:

(a+3)/(a-9)


Svar #3
26. september 2008 af 9200 (Slettet)

Det har jeg også tænkt på, men jeg gjorde sådan at jeg fik 9 med i parantesen i tælleren, og det gik jo ikke.

Men vil du sige at (a+3)/(a-9) er resultatet?


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. september 2008 af Isomorphician

#0

Kig en gang på dine kvadratsætninger.


Svar #5
26. september 2008 af 9200 (Slettet)

# 4 så  (a+3)/(a-9) er forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. september 2008 af Isomorphician

Ja.

Prøv fx at indsætte en værdi for a i det første udtryk og i udtrykket fra #2


Svar #7
26. september 2008 af 9200 (Slettet)

 ^Hvilken kvadratsætning skal jeg bruge, 2?


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. september 2008 af Isomorphician

det er vel nr. 2 og nr. 3 (alt efter hvilken rækkefølge man vælger)


Svar #9
26. september 2008 af 9200 (Slettet)

#6 det forstår jeg ikke s:


Brugbart svar (0)

Svar #10
26. september 2008 af Isomorphician

Det var bare ment som en test af hvorvidt reduceringen var korrekt.

Resultatet af de to udtryk skulle jo gerne give det samme.


Svar #11
26. september 2008 af 9200 (Slettet)

Nåhh......på den måde. Jamen jeg kan godt se hvordan det er forkert.

Men de der kvadratsætninger, jeg kan aldrig se hvordan man skal bruge dem. Vil du ikke hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #12
26. september 2008 af loosu (Slettet)

Nå ja self, nu er jeg med. Sorry, jeg vildleder dig.

((a-3)^2)/(a-3)(a+3)

Så kan du jo selv regne videre...


Svar #13
26. september 2008 af 9200 (Slettet)

(a-3)^2)/(a-3)(a+3) = ((a-3)(a-3))/(a-3)(a+3) = (a-3)/(a+3)

?? Hvad siger I?

Kan stadigvæk ikke se hvordan kvadratsætningerne skal bruges


Svar #14
26. september 2008 af 9200 (Slettet)

Hov de går vel op i hinanden og giver 0?


Brugbart svar (0)

Svar #15
26. september 2008 af loosu (Slettet)

Dit svar er rigtigt, altså: (a-3)/(a+3)
Men de går ikke op i hinanden og giver 0.

I tælleren har du brugt den 2. kvadratsætning, hvor (a-b)2 = a2 + b2 - 2ab

I nævneren har du brugt den 3. kvadratsætning, hvor (a-b)(a+b) = a2 - b2


Brugbart svar (1)

Svar #16
26. september 2008 af janko (Slettet)

se min forklaring her fra en gammel afl. :

http://peecee.dk/upload/view/132554

/ Ayhan


Svar #17
27. september 2008 af 9200 (Slettet)

Tak til jer alle.

Det blev meget mere tydeligt for mig nu Ayhan, tak!

Ps. Du skulle vel ikke også have svaret på opg. 1020 :)


Skriv et svar til: forkorte brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.