Matematik

Gennemsnitsfart

13. oktober 2008 af manday (Slettet)

Jeg kan ikke finde ud af opgaven. Jeg har virkelig prøvet at læse mine noter osv., men ved ikke hvordan jeg skal starte.

En partikel bevæger sig, så den tilbagelagte vej s meter efter t sekunder kan beskrives som

s(t) = 3t2 , t ≥ 0,

Bestem gennemsnitsfarten i tidsrummet

1) [3;4]

2) [3;3½]

3) [2½;3]


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. oktober 2008 af fluen på væggen (Slettet)

Hvis partiklen havde bevæget sig med jævn fart, havde den fulgt en lineær funktion, dvs. s(t) = at+b, hvor a havde været hastigheden og b startpositionen. Find hældningskoefficienten til linjerne gennem punkterne på din funktions graf i endepunkterne af de oplyste intervaller, så får du hastighederne.


Svar #2
13. oktober 2008 af manday (Slettet)

Det forstod jeg ikke helt.

Jeg har ikke andre oplysninger... :S


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. oktober 2008 af fluen på væggen (Slettet)

Jeg tager 1) som eksempel så:

I løbet af intervallet [3,4] flytter partiklen sig fra positionen 27 til 48 (regn selv efter). Derfor bliver endepunkterne af intervallet til  punkterne (3,27) og (4,48) for s(t). Den rette linje gennem disse to punkter har hældningskoefficienten

a = (48-27)/(4-3) = 21

, hvilket er den søgte gennemsnitsfart. Du kan også slet og ret udregne strækning/tid idet strækningen er (48-27) tidsforbruget er (4-3), og det giver naturligvis samme udregning.


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. oktober 2008 af mathon

s(3) = 27
s(4) = 48

vmiddel = (48-27)/(4-3) = 21

...................................................

s(3) = 27
s(3,5) = 36,75

vmiddel = (36,75-27)/(3,5-3) = 19,5

..............................................................

.......
 


Svar #5
13. oktober 2008 af manday (Slettet)

undskyld hvis jeg spørger dumt, men hvor får du 27 og 48 fra??

Men tusind tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. oktober 2008 af fluen på væggen (Slettet)

Fordi s(3) = 3·32 = 27 og s(4) = 3·42 = 48.


Svar #7
13. oktober 2008 af manday (Slettet)

nu ved jeg det.. du siger bar 3•32 osv... Hehe

Men virkelig, tusind tak for hjælpen :D


Svar #8
13. oktober 2008 af manday (Slettet)

der er også en underopgave som jeg havde overset,..

Nu hvor jeg har regnet gennemsnitsfartene, skal jeg benytte resultaterne til at vurdre farten, når t = 3..


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. oktober 2008 af mathon

s(2) = 18,75
s(3) = 27

vmiddel = (27-18,75)/(3-2,5) = 16,5

vurdering af v3 = (19,5+16,5)/2 = 18


Svar #10
13. oktober 2008 af manday (Slettet)

men hvor får du s(2) fra?

var det ikke bare s(3) jeg skal regne ud..?

Forstår det ikke lige helt :s


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. oktober 2008 af mathon

sorry

s(2,5) = 18,75


Svar #12
13. oktober 2008 af manday (Slettet)

nåå ja.

men kan man ik bare også give en vurdering udtrykt som ord, istedet for at regne igen ?

Takker for hjælpen.. :D


Skriv et svar til: Gennemsnitsfart

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.