Matematik

Forskrift Fjerdegrdaspolynomium?

15. oktober 2008 af 1g (Slettet)

Find forskriften for et fjerdegradspolynomium der har rødderne 0, -2, og 2 (og ikke flere), og som i 3 har værdien 8:

hér bruger jeg

f(x)=a(x-r1)(x-r2)(x-r3), isolerer a og sætter rødderne ind -> forskrift fundet.
 

men så fortsætter opgaven:

Find forskriften for et andet polynomium der også opfylder kravene.

Dén forstår jeg ikke??


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. oktober 2008 af Isomorphician

Du finder kun tre rødder i dit første udtryk.

Sæt én af parenteserne i anden for at få et fjerdegradspolynomium.

Sæt én af de andre parenteser i anden for at få et andet fjerdegradspolynomium.


Svar #2
15. oktober 2008 af 1g (Slettet)

altså:

f(x)=a(x-r1)(x-r2)(x-r3)^2

og til spm. 2:


f(x)=a(x-r1)^2(x-r2)(x-r3)

rigtigt??


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. oktober 2008 af Isomorphician

Ja


Svar #4
15. oktober 2008 af 1g (Slettet)

men er du klar over, at man ikke får samme a-værdi ved alle??

ex:

f(x)=a(x-r1)(x-r2)(x-r3)^2, hér bliver a=8/15

men hvis den havde set sådan ud:

f(x)=a(x-r1)^2(x-r2)(x-r3), hér bliver a=8/45

altså er det ikke ligemeget hvilken parantes man sætter i anden..

hvilken parantes er så den rigtige??
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. oktober 2008 af Isomorphician

Da polynomierne er forskellige og har forskellige dobbeltrødder, men samtidig skal gå gennem det samme punkt, må det give forskellige forskrifter.


Svar #6
15. oktober 2008 af 1g (Slettet)

ja det er klart.. men jeg snakker kun om 1. polynomium..

8=a(3-2)(3-(-2))(3-2)^2 <=> a=8/(3-2)(3-(-2))(3-2)^2  <=> a=8/15

men hvis jeg havde sat en anden parantes i anden:

8=a(3-2)^2(3-(-2))(3-2) <=> a=8/(3-2)^2(3-(-2))(3-2) <=> a=8/45

eller sådan:

8=a(3-2)(3-(-2))^2(3-2) <=> a=8/(3-2)(3-(-2))^2(3-2) <=> a=8/75

det er hér jeg spørger om hvilken parantes der skal i anden?? det stadig indenfor samme polynomium..
 


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. oktober 2008 af Isomorphician

Det er ligemeget, da det i opgaven står "Find forskriften for et fjerdegradspolynomium", og dermed ikke et bestemt polynomium


Skriv et svar til: Forskrift Fjerdegrdaspolynomium?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.