Matematik

Optimeting

22. oktober 2008 af NybyHansen (Slettet)

En æskes rumfang kan udtrykkes ved dette udtryk:

R(x) = x * (20 -2x) * (28 -2x)

a) Bestem x, så æskens rumfang bliver størst muligt?

Jeg kan ikke rigtig finde ud af det. Jeg ville defferentiere den og sætte den lig med nul, men det kan man ikke.


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. oktober 2008 af Danielras (Slettet)

Hvorfor kan man ikke det?


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. oktober 2008 af Isomorphician

Gang parenteserne ud, og se om du ikke kan differentiere det nye udtryk.


Svar #3
22. oktober 2008 af NybyHansen (Slettet)

det kan jeg ikke?


Brugbart svar (1)

Svar #4
22. oktober 2008 af Danielras (Slettet)

Jo. Gang først x ind i den første parentes:

R(x) = (20x -2x^2) * (28 -2x)

Nu skal du gange de to ovenstående parenteser sammen. Du ved at:

(a-b)*(c-d) = ac - ad - bc + bd

I dit tilfælde svarer de ovenstående bogstaver til:

a = 20x

b = 2x^2

c = 28

d = 2x

Når du har ganget sammen reducerer du.


Svar #5
22. oktober 2008 af NybyHansen (Slettet)

Okay. Så kan jeg få en funktion som heder 4x^3-96x^2+560x

dette er så en 3. grads, og der er derfor 3 nulløsninger. hvilken af dem er så det optimale?


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. oktober 2008 af Danielras (Slettet)

Du skal differentiere den først. Så bliver det til en andengradsligning.


Svar #7
22. oktober 2008 af NybyHansen (Slettet)

undskyld, det er ikke den differentierede. Men den differentierede bliver en andengrads? Hvilket er det så?


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. oktober 2008 af Danielras (Slettet)

Du kan undersøge om det fundne ekstremum er et maksimum eller et minimum, ved at se hvordan hældningen opfører sig lige inden og lige efter ekstremumpunktet. Hvis det er et maksimum vil hældningen have positivt fortegn lige inden, og negativt fortegn lige efter. Omvendt med et minimum.

En anden mulighed er at kigge på det oprindelig udtryk for rumfanget af æsken:

x * (20 -2x) * (28 -2x)

Dette svarer jo til de 3 sider på æsken, så ligeså snart x bliver større end 10 så forsvinder der en side eller vi får en negativ sidelængde. Derfor kan du i princippet forkaste løsninger hvor x>10. Jeg vil dog tro at den første metode er bedst, eftersom der ikke er oplyst en definitionsmængde for rumfangsfunktionen.


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. oktober 2008 af Danielras (Slettet)

#8

Har lige kigget på funktionen og det ene ekstremum har en negativ funktionsværdi så den kan du bare forkaste eftersom du ikke kan have et negativt rumfang.


Svar #10
23. oktober 2008 af NybyHansen (Slettet)

tak. jeg skal lave denne opgave i MathCad, men kan virkelig ikke finde nulpunkterne for den differentierede? har sat den lig med nul, men så kommer der nogle brøker op?


Brugbart svar (0)

Svar #11
23. oktober 2008 af Danielras (Slettet)

Den har vel bare løst det eksakt. Løsningerne er:

x = 8+(2/3)*sqrt(39) ≈ 12.163

og

x = 8-(2/3)*sqrt(39) ≈ 3.837


Svar #12
23. oktober 2008 af NybyHansen (Slettet)

men hvordan får man mathcad til at lave det til decimaltal?


Brugbart svar (0)

Svar #13
23. oktober 2008 af Danielras (Slettet)

Ved det ikke bruger ikke mathcad, men du kan da sagtens angive den eksakte værdi som løsningen.


Skriv et svar til: Optimeting

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.