Matematik

toppunkt

26. oktober 2008 af seriøs (Slettet)

tegn parabel og bestem toppunkt med maximum og derefter beregnes vha. formel.

Y = 0,2x^2 – x + 4
 

Når jeg indsætter funktionen i grafen, får jeg en parabel som vender opad altså "Smiler" ..

For at finde toppunktet, skal jeg finde skæringspunkt(er) ?

Den skærer altså to steder, både i (4;0) og (4.5;4).

Er det så her jeg har bestemt toppunktet, men da jeg har fået to løsninger skal jeg bruge formlen?

T (x,y) = (-b/2a , -d/4a)

Så vil jeg indsætte en af de løsninger I parablen f.eks. (4;0)

T (4,0) = (2 * 0,2x^2) ... ej..?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. oktober 2008 af juventuz (Slettet)

f(x)=0.2x2-x+4
f'x=0.4x-1 sætter f'x lig nul, da det angiver vandret tanegnt og i dette tilfælde toppunkt (minimummet)

0.4x=1 x=2.5

f(2.5)=0.2*6.25-2.5+4=1.25-2.5+4=1.25+1.5=2.75

toppunkt=(2.5;2.75)


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. oktober 2008 af juventuz (Slettet)

#0 Du skal ikke finde skæringspunkter. Denne funktion har ej heller skæringspunkter. Hva skal den skære?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. oktober 2008 af juventuz (Slettet)

Den kan kun skære ordinataksen, men hvad vil du bruge den oplysning til?


Svar #4
26. oktober 2008 af seriøs (Slettet)

:9 tak.. det er fordi der er blevet taget et eksempel i bogen, hvor man tegner en vandret linje igennem parablen, og så kan man se, at den skærer to steder. Du har vist mig det ved hjælp af formel, men hvilken har du brugt?

Hvordan skal jeg så forklare det ved hjælp af grafen, hvis ikke jeg benytter mig af skæringspunkter?


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. oktober 2008 af juventuz (Slettet)

#4 brugte differentialregning. Har du ikke lært, vel? Så brug formlen xT=-b/2a hvorefter denne værdi indsættes i y


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. oktober 2008 af juventuz (Slettet)

y=0.2x2-x+4
xT=-b/2a=(-(-1))/(2*0.2)=1/0.4=2.5 som indsat i y giver

y=f(2.5)=0.2*6.25-2.5+4=1.25-2.5+4=1.25+1.5=2.75

Hvorfor toppunktet er T=(2.5;2.75)


Svar #7
26. oktober 2008 af seriøs (Slettet)

nej, kender det ik.. Ok så jeg bruger den formel som står i bogen altså

T (x,y) = (-b/2a , -d/4a)

som du har skrevet  X = -b/2

f(x)=0.2x2-x+4

hvad skal jeg indsætte i stedet for b..? eller skal jeg så sige 0 = -b/2a , så det bliver en ligning?


Svar #8
26. oktober 2008 af seriøs (Slettet)

y=0.2x2-x+4

Ok du indsætter -1 på b's plads, hvor kommer den fra?

Jeg kan se, at du har brugt 0,2 pga a , men b er -x og ik -1

eller skal man ændre det? :) undskyld de mange forvirrende spørgsmåle


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. oktober 2008 af juventuz (Slettet)

y=ax2+bx+c, hvoraf a, b og c er konstanter

ved -x er konstanten -1, da der står -1x, som er det samme som -x


Svar #10
26. oktober 2008 af seriøs (Slettet)

eller er det fordi, at -x betyder -1x for så er ´jeg med ..


Svar #11
26. oktober 2008 af seriøs (Slettet)

perfekt tak :o)


Brugbart svar (0)

Svar #12
01. februar 2012 af Tschentshcer (Slettet)


Skriv et svar til: toppunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.