Matematik

haster

04. november 2008 af nathaliee (Slettet)

hej

jeg er lidt i tvivl om en opgave.

en tynd stang kan svinge som et pendul, når den ophænges i et punkt af stangen. stangen er 1,0 meter lang. afstanden fra ophængspunktet til stangens midtpunkt M betegnes X og måles i meter.

svingtiden T for denne stang måles i sekunder og er givet ved formlen:

T= 0,58 * kvadratrod 1+12x^2 / X

A) bestem svingtiden når stangen svinger om et punkt 0,060 meter fra midtpunktet.

- her har jeg sat 0,060 ind på X'ets plads og fået 0,760663

B) hvor langt fra midtpunktet skal stangen hænges op, hvis svingtiden skal være 2 sek?

- jeg har prøvet at sætte det op som en ligning - men jeg kan ikke få det til at passe... er der nogen der ved hvordan jeg skal gøre?

C) Bestem den mindst mulge svingningstid for stangen.

- her er jeg også meget i tvivl om, hvad man skal gøre..

håber meget at der er nogle der gider at give mig et hint om, hvordan jeg løser de sidste 2 opgaver. Tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: A er vist korrekt tankegang. Med forbehold for tastefejl.

B) Sæt T=2 og isoler x.

C) Her skal du gøre T så lille som muligt - dvs kig på højresiden og se, hvornår denne er mindst.


Svar #2
04. november 2008 af nathaliee (Slettet)

ok.. mange tak

jeg får i B) at

2,0 = 0,58 kvadratrod 1+12x^2 : X

2,0 : kvadratrod 1+12X^2 : X  = 0,58

Kvadratrod 1+12x^2 : X = 2 * 0,58

(kvadratrod 1+12x^2)^2 : X  = 1,16^2

1+12X^2 : X = 1,3456

Men så ved jeg ikke rigtigt hvordan jeg kommer videre med at isolere X. Gør jeg overhovedet det rigtige?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#2: Kan du ikke prøve at sætte nogle paranteser? Du har vist lavet en fejl fra linje 3 til 4, da du satte i anden potens - du har glemt nævneren i brøken.


Skriv et svar til: haster

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.