Matematik

Differentialligninger .. lidt lost, desværre

09. november 2008 af Jessica1

Hej , kunne godt bruge lidt hjælp til denne opgave..

Funktionen f er løsning til differentialligningen
dy/dx=2x-1
Bestem en forskrift for f, når dens graf i punktet (2;f(2)) har en tangent med ligningen y=2x-(5/2)

Indtil videre har jeg først bestemt f(2) fordi den både er en del af tangenten og funktionen. Jeg får da (2;(3/2)).
Hvad gør jeg så nu ? ;S


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2008 af mathon

y = ∫(2x-1)dx


Svar #2
10. november 2008 af Jessica1

okai , så bliver det:
y = ∫(2x-1)dx
y=x^2-x

hva gør jeg så nu ? altså fremgangsmetoden ..


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. november 2008 af mathon

...
y = f(x) = x2- x + k

..................................

der er uoverensstemmelse
mellem

dyo/dxo = 2xo - 1 = 2*2-1 = 3
og det faktum, at tangentligningen
i (2,f(2))
skal være y = 2x -(5/2)


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. november 2008 af mathon

...hvis

tangentligningen rettelig skal være

y = 3x - (5/2)
haves

y - f(2) = 3(x-2)
hvoraf
y = 3x - 6 + f(2) = 3x - (5/2)
og
f(2) = -(5/2) + 6

f(2) = 3,5
dvs. røringspunkt (2;3.5)

hvoraf for
f(x) = x2- x + k
3.5 = 22- 2 + k

k = 1,5

konklusion
y = f(x) = x2- x + 1,5


 


Svar #5
10. november 2008 af Jessica1

Ehm , ?
Jeg har fundet et eksempel i bogen, som jeg lavede den efter, og får da:
at dy/dx=2x-1 er af typen:
dy/dx+ay =b .
Så vil løsningen være af typen: f(x)=(b/a)+c*e^(-ax)
Når man har fundet f(2), som gav (3/2) indsættes dette.
Da man har at diff. ligningen er af den nævnte type, vil løsningen man søger være af typen:
y=(1/2)+ce^-2x
Nu skal c-værdien bestemmes, som gøres ved at indsætte det nævnte punkt, så c bliver:
(3/2) = (1/2) +c * e ^ 2*2
c=e^-4

Dermed fås at:
f(x)=(1/2)+e^-2x-4
 

Så nu er den løst , men tak alligevel :)


Skriv et svar til: Differentialligninger .. lidt lost, desværre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.