Matematik

differentialregning

10. november 2008 af nathaliee (Slettet)

jeg har en opgave som jeg efterhånden har studset en del over.

den lyder:

en parabel har ligningen y=0,5x^2-0,5x-3 og en ret linje har ligningen y=1,5x+b

jeg skal bestemme den værdi af b, hvor parablen og linjen netop har ét fælles punkt.

Jeg ved at man skal sætte de to ligninger lig hinanden

dvs.y= 0,5x^2-0,5x-3=1,5x+b

men hvordan kommer jeg videre herfra. jeg skal sætte d=0 da der kun er 1 løsning, men jeg skal jo også finde b...


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. november 2008 af Leja (Slettet)

Ved godt det kan lyde som et lorte svar, men i stedet for at du får det fortalt her, så prøv at find det i din mat bog. Der er næsten altid et eksempel på udregning af skæring mellem to linjer. Om de er parabler eller hvad der er er jo underordnet.

Kan du ikke finde det så skriv, og så skal jeg hjælpe dig :)


Svar #2
10. november 2008 af nathaliee (Slettet)

Det er helt i orden :).. Men siden jeg har fået stillet opgaven, har jeg simpelthed endevendt hele min matematikbog og jeg kan bare ikke finde nogle som helst eksempler på det, hvilket er ret irriterende.. Det er derfor jeg behøver hjælp.. jeg er ikke ude efter at få resulaterne, men bare en forklaring til hvordan man evt kan løse opgaven..


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. november 2008 af dnadan (Slettet)

Hvis de kun berører hinaden én gang, må den rette linje herved tangere parablen i netop dette punkt.

For at finde punktet(som bruges til beregning af b) løses ligningen:

f'(x)=y'(x), hvor f er parablen og y er tangenten. (selve differentialregningen)

Indsæt den fundne x-værdi i f, hvorfor du hermed kender røringspunktet.

Indsæt dette punkt i tangentens ligning og isoler b.

Mvh. Dan


Skriv et svar til: differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.