Matematik

Hjælp til sin,cos..?

20. oktober 2004 af Weeelo (Slettet)
Hejsa..

Sidder med lidt fysik og skal fra denne:

x^2 - (v0^2*cos(a)^2*sin(a) / cos(a)*g)*x =0

til denne:

x^2 - (v0^2*sin(2a) / g)*x=0

Men jeg kan ikke se hvordan det sker. Jeg kan se at cos(a) i brøken kan gå ud med hinanden så der kun er cos(a) tilbage i tælleren. Men det forklarer da ikke hvorfor sin(a) ligepludselig bliver til sin(2a).

By the way. Det handler om det skrå kast, men denne del er jo ren matematik..

Svar #1
20. oktober 2004 af Weeelo (Slettet)

Jeg skulle måske smide den over i fysik eller hvad..?

Brugbart svar (0)

Svar #2
20. oktober 2004 af iB (Slettet)

Jeg fandt en lille formel i min formel-samling:

sin(2x)=2*sin(x)*cos(x)

Det burde hjælpe :-)

Svar #3
20. oktober 2004 af Weeelo (Slettet)

Men jeg har jo ikke 2*sin(a), der står cos(a)^2 * sin(a)

....


Kig evt. her: http://studi.dk/opg/pdf/o156.pdf

Lurch springer bare de mellemregninger over som jeg spørger om nu..

Brugbart svar (0)

Svar #4
20. oktober 2004 af iB (Slettet)

Jeg ville bare, at du selv skulle tænke lidt...

Du har:
cos(a)^2*sin(a) / cos(a)

Samtidig er del vel ikke noget i vejen for, at den formel jeg gav, kan skrives som sin(x)*cos(x)=sin(2x)/2.

Fik det femøren til at falde?

Svar #5
20. oktober 2004 af Weeelo (Slettet)

Hmmm, så...

cos(a)^2 * sin(a) / cos(a) <=>
cos(a) * sin(a) <=>
sin(2a) / 2

Det kan jeg altså ikke helt få til at passe...

Jeg skal finde frem til sin(2a), men nu har jeg sin(2a) / 2 når jeg regner ud fra det du skrev..

Svar #6
20. oktober 2004 af Weeelo (Slettet)

og det er selvfølgelig = der står og ikke <=> :D

Brugbart svar (0)

Svar #7
20. oktober 2004 af iB (Slettet)

Hmmm, du har ret. Beklager at jeg ikke lige så det.

Kan det være, at Lurch rent faktisk har regnet forkert? Han siger jo selv til slut, at han ikke kan få resultaterne til at stemme med formlen.

Lurch, kan du hjælpe?

Svar #8
20. oktober 2004 af Weeelo (Slettet)

Jeg ved at:

x^2 - (v0^2*sin(2a) / g)*x=0

er den rigtige formel for vores lærer har skrevet den i vejledningen, hvor der "desværre" også står at den skal udledes..

Jeg gider ikke skrive hele min udledelse indtil videre ind da jeg har lavet den i MathType, men jeg er altså nået til:

x^2 - (v0^2*cos(a)^2*sin(a) / cos(a)*g)*x =0

Og noget siger mig at der ikke er mange skridt tilbage, men til gengæld nok nogle kloge skridt.

Svar #9
20. oktober 2004 af Weeelo (Slettet)

Men Lurch, du må da meget gerne forklare dette skridt for mig. Vil gerne vide hvad der sker, selvom jeg nu godt kan aflevere min rapport som den er nu..

Brugbart svar (0)

Svar #10
20. oktober 2004 af Dominik Hasek (Slettet)

Enten har du lavet en regnefejl, eller også har jeres lærer skrevet formlen forkert op, for

x^2-v0^2*cos(a)*sin(a)*g*x

er forskelligt fra

x^2-v0^2*sin(2*alpha)/g*x

Brugbart svar (0)

Svar #11
20. oktober 2004 af Dominik Hasek (Slettet)

arhh ... alpha i det nederste udtryk skal selvfølgelig være a.

Skriv et svar til: Hjælp til sin,cos..?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.