Matematik

Andengradsligning

18. november 2008 af maxsi (Slettet)

Hej jeg har fået en opgave hvori der står:

Bestem C, når 1 er rod i 2x2-3x+c=0, bestem derefter den anden rod

hvad betyder det at 1 er rod i den og hvordan finder man den anden rod?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. november 2008 af Danielras (Slettet)

At 1 er rod vil sige at x=1 tilfredsstiller den ovenstående ligning, dvs. at venstresiden bliver lig 0. Så du skal altså blot indsætte x = 1 og løse:

2*1^2 - 3*1 + c = 0

Med hensyn til c.


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. november 2008 af mathon

...det betyder, at
2*12-3*1+c = 0

hvoraf
2-3+c = 0

c = 1

2x2 - 3x + 1 = 0 ............


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. november 2008 af fluen på væggen (Slettet)

Faktisk bør der stå 1 er rod i 2x2-3x+c og ikke noget med =0 for at 1 er rod i betyder netop, at polynomiet giver nul, når man sætter x=1. Derfor siger dette dig, at 2·12-3·1+c giver nul. Så kan du blot isolere c i ligningen. Den anden rod finder du med den sædvanlige løsningsformel:

x=(-b±√d) / (2a)

hvor d=b2-2ac og hvor tallene aflæses ud fra at ligningen er skrevet på formen

ax2+bx+c=0

så jeg kan allerede nu afsløre, at a=2, b=-3 og c er det tal du finder i første del af opgaven. Formlen giver dig så begge rødder fordi der står plus/minus - men den ene kender du allerede.


Svar #4
18. november 2008 af maxsi (Slettet)

okey så det vil sige at jegbare skal find C nu også er det svaret på den opgave?


Svar #5
18. november 2008 af maxsi (Slettet)

okey mange tak for det :D


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. november 2008 af mathon

det byder endvidere,
at
(x-1) er divisor i 2x2 - 3x + 1

hvorfor

2x2 - 3x + 1 = (x-1)(2x-1) = 2(x-½)(x-1) = 0


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. november 2008 af mathon

byder   →   betyder


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. november 2008 af mathon

heraf finder du den sidste rod (roden foruden x = 1)


Skriv et svar til: Andengradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.