Det internationale område (DIO)

Irlands politik !!?

19. november 2008 af stinnaa (Slettet)

Nogen der har en idé om hvilken politik der bliver ført i Irland?

Om det er finanspolitik, erhvervs politik, eller bare om nogen har en idé om hvor jeg kan finde det?


Brugbart svar (2)

Svar #1
19. november 2008 af Christina** (Slettet)

Irland er en republik med et parlamentarisk regeringssystem. Præsidenten (Uachtarán na hÉireann), vælges for 7 år ad gangen og er republikkens statsoverhoved. Regeringschefen Taoiseach udnævnes af præsidenten efter forslag fra parlamentet. Statsministeren er normalt lederen af det største politiske parti eller den koalition som vinder flest sæder ved parlamentsvalget. Parlamentet består af to kamre: (Seanad Éireann) med 60 medlemmer, og Repræsentantenes hus (Dáil Éireann) med 166 medlemmer. Ved det seneste parlamentsvalg, den 24. maj 2007 genvandt den siddende Taoiseach, Bertie Ahern fra det liberalt-konservative parti Fianna Fáil sin position som regeringschef i spidsen for en koalitionsregering, som udover landets største parti Fianna Fáil, i den aktuelle regering omfatter partierne Progressive Democrats og Green Party.

Den 12. juni 2008 gjorde Irland sig til hovedattraktion for EU, ved at være det eneste land i EU der skulle til afstemning om Lissabon-traktaten, og stemte nej. Det forventes at få store konsekvenser for fremtidens EU, og forventes at være udslagsgivende for om Danmark skal til afstemning om de 4 nationale forbehold, som Danmark fik indført ved Edinburgh traktaten. Anders Fogh Rasmussen har annonceret at Danmark skal til afstemning om forbeholdene senest i 2009, men ifølge eksperter, vil det være meget svært for Danmark at gå til afstemning, efter at Irland vendte tommelfingeren ned for Lissabon Traktaten.

Anders Fogh Rasmussen og Per Stig Møller har efter Nej'et i Irland udtalt at det er Irlands eget problem, og at det må være op til dem at komme med et løsningsforslag som Danmark gjorde det efter nej til Maastricht-traktaten. José Manuel Barroso (EPP) har udtalt efter nej'et at han forventer at EU kører videre af deres nuværende plan, da et land ikke må stoppe udviklingen for de andre, og har dermed også lagt op til at Irland selv må løse deres problemer. Alt imens er højtstående EU politikere fra Frankrig og Tyskland kommet med udtalelser om at EU godt kan undværer små lande som f.eks. Danmark og Irland, hvis ikke de kan imødekomme resten af EU, mens det ikke ville give mening med et EU uden de fire store lande (Frankrig, Tyskland, England og Spanien). Dette har mødt store protester fra de små lande.
 


Skriv et svar til: Irlands politik !!?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.