Matematik

differentialligningen

28. november 2008 af andersxx (Slettet)

bestem til differentialligningen

dy/dx+3y=20

den løsning, hvis graf går gennem punktet P(1,4)

jeg har fået løsning

y(x)= 20/3 + c*e^-3x

y(1)=4

20/3+c*e^-1=4

men jeg kan ikke rigtig komme videre? har jeg lavet en fejl i forvejen eller hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. november 2008 af utdiscant (Slettet)

 Skal du løse opgaven uden brug af hjælpemidler eller har du et værktøj til rådighed?


Svar #2
28. november 2008 af andersxx (Slettet)

vores lærer vil helst have at vi lave opgaverne uden lommeregner og så må vi gerne tjekke det på lommeregner..


Brugbart svar (2)

Svar #3
28. november 2008 af kas99per (Slettet)

bestem differentialligningen y' +3y =20 i punktet P(1,4)

omskriver den: y'= 20-3y (dermed minder den om: y'=b-ay, som har den fuldstændige løsning: (b/a)+c*e^-at)

Derfor: y(t)= (20/3)+c*e^-3t

y(t) = C*e-3t + (20/3)

4 = C*e-3*1+ (20/3)

(12-20)/3 = e-3*C

-(8/3)e3 = C


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. november 2008 af utdiscant (Slettet)

 Jeg vil mene at den kan løses nemmere således:

Du har diff lignignen:
y' - 3y = 20

Du omskriver til
y' = 20 - 3y

Du integrerer mht x på begge sider af lighedstegnet
y = 20x - 3yx + k

Du løser ligningen hvor P's koordinater er sat ind
4 = 20*1 - 3*4*1 + k
mht k og får:

k = -4

Nu indsætter du k i ligningen:
y = 20x - 3yx - 4

og isolerer y til at være:
(4*(5*x-1))/(1+3*x)

Voila


Svar #5
28. november 2008 af andersxx (Slettet)

Tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. november 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Da man får udtrykket -1/3*exp(20-3y)=x+k, ville jeg bytte om på de variable og angive løsningen x(y). Er funktionen enentydig (1-1), så har den en invers. Somme tider er det smart at bruge den inverse funktion. Så bytter vi bare om på x og y's roller

Ellers er den y(x) = -1/3*exp(-3x-3k)+20/3, som kan skrives lidt pænere: Sæt 3k=C


Skriv et svar til: differentialligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.