Studieretningsprojekt/-opgave (SRP/SRO)

Matematik opgave - y''=my

06. december 2008 af Schwen (Slettet)

Hej .

Jeg har lidt problemer med en matematikopgave jeg er blevet stillet.

Jeg skal bestemme differentialligningen y''=-16y , den løsning, hvis graf går gennem linjeelemente (0,1;1/2) .

Hvordan løser jeg denne ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. december 2008 af Jerslev

#0: En differentialligning af formen y''=-k^2*y har den fuldstændige løsning:

y(t) = A*cos(k*t+delta)

- - -

mvh

Jerslev


Svar #2
06. december 2008 af Schwen (Slettet)

Det forstår jeg ikke lige.

Hva er A,t og delta ?

I teorien står der at y''=-k^2*y har løsningerne

          f1(x)=coskx                       f2(x)=sinkx

Hvordan ved jeg at det skal være cos ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. december 2008 af Arctan (Slettet)

#1.

Hvem citerer den løsning, fordi den virker da noget besynderlig. Og hvad er delta?

Normalt er løsningen til en ligning på formen y'' = ky givet ved en linearkombination af to uafhængige løsninger til ligningen. I tilfældet med y'' = -k2y er de to uafhængige løsninger givet ved f1(x) = cos(kx) og f2(x) = sin(kx). At disse er løsninger ses blot ved at dobbeltdifferentiering af funktionerne og da W(f1(x), f2(x)) = cos(kx)kcos(kx) – sin(kx)(–k)sin(kx) = k ≠ 0. Vi har, at den fuldstændige løsning til y'' = –k2y må være f(x) = c1cos(kx) + c2sin(kx), hvor c1 og c2 er kan bestemmes ved determinantmetoden.


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. december 2008 af Jerslev

#3: Det er den fuldstændige løsning. Du kan differentiere og bekræfte, hvis det ønskes. :) Det er i hvert fald den løsning, der er relevant i fysikken. :)

#2: A er amplituden, t er din tidsvariabel eller blot din variabel og delta er en faseforskel. A og delta bestemmes ved startbetingelser..

- - -

mvh

Jerslev


Svar #5
06. december 2008 af Schwen (Slettet)

Hmm . Ja altså forstår godt teorien bag det, men kan ikk lige se hvordan jeg skal gribe opgaven an ?  


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. december 2008 af Arctan (Slettet)

#4.

Tjah, det er faktisk den løsning til differentialligningen som benyttes ifm. Newtons anden lov for simple harmoniske bevægelser m· d2x/dt2 = -Kx, hvor k = √(K/m). Det ses også af

y = Acos(kt + delta)

y' = -kAsin(kt + delta)

y'' = -k2Acos(kt + delta) = -k2y

...at Acos(kt + delta) faktisk er en løsning. Men i matematikkens verden vil jeg stadigvæk benytte mig af løsningen y = c1cos(kt) + c2sin(kt). :-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. december 2008 af Arctan (Slettet)

Fasekonstanten betegnes i øvrigt normalt med 'phi' φ, men det er sådan set lige meget.


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. december 2008 af Jerslev

#7: Ikke hos os. Jeg har altid set den betegnet med lille delta, men det er blot et notationsspørgsmål.

- - -

mvh

Jerslev


Svar #9
06. december 2008 af Schwen (Slettet)

 Har stadig problemer med at regne opgaven.

Jeg skal bestemme differentialligningen y''=-16y , den løsning, hvis graf går gennem linjeelemente (0,1;1/2) .


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. december 2008 af Jerslev

#9: Benyt den fuldstændige løsning, der er nævnt tidligere. :) Sæt faseforskelleen til 0 og indsæt herefter dit punkt for at finde konstanterne.

- - -

mvh

Jerslev


Svar #11
06. december 2008 af Schwen (Slettet)

f(x)= c1cos(kx) + c2sin(kx)

1=c1cos(4*0)+c2sin(4*0)       <=>    1=c1  ??


Brugbart svar (0)

Svar #12
07. december 2008 af dara.online (Slettet)

#3 / #6 Hvis jeg må blande mig her … så har #1 også ret. Forbindelsen mellem de to fuldstændige løsninger er som følger:
For at lette regningen sættes ?=δ+π/2 så Acos(kt+δ)=Asin(kt+?) [det er lettere at regne med sinus IMHO]
Ved sum af vinker i sinus fås
Asin(kt+?)=Acos(kt)sin(?)+Asin(kt)cos(?) som med tan(?)=c1/c2 og A=√(c12+c22) giver forbindelsen mellem de to løsninger - idet sin(?)=c1/A og cos(?)=c2/A
 


Brugbart svar (0)

Svar #13
07. december 2008 af dara.online (Slettet)

# 12 ... samtlige ? refererer til symbolet phi (som underlig nok ikke ses korrekt?????)


Brugbart svar (0)

Svar #14
07. december 2008 af mathon

#12
bragt i "oversigt"
se
http://peecee.dk/upload/view/143667


Brugbart svar (0)

Svar #15
07. december 2008 af mathon

...i dette tilfælde benyttes resultatet i skemaets 3. nederste linje


Brugbart svar (0)

Svar #16
07. december 2008 af Natha-lie89 (Slettet)

Har ikke lige læst de andres kommentarer, men den løses således..

y’’= -16y
Der går igennem linieelementet (0,1;½).

Med sætningens betegnelser er k=4, da √16=4, så den fuldstændige løsning til ligningen er:

f(x)= c1cos(4x) + c2sin(4x)

Heri indsættes (0,1):

1 = f(0) = c1cos(0) + c2sin(0) ↔ c1 = 1

Jeg indsætter c1 = 1, og for at udnytte at f '(0) = ½ differentieres:

f '(x) = -4sin(4x) + 4c2cos(4x)

(x,f '(x)) = (0,½) indsættes:

½ = −4sin(0) + 4c2cos(0) ↔ 4c2 = ½ ↔ c2 = 1/8

Den søgte løsning er derfor

f(x) = cos(4x) + (1/8)sin(4x), x ∈ R
 


Skriv et svar til: Matematik opgave - y''=my

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.