Matematik

hjælp til differentialligning

11. december 2008 af Quark0 (Slettet)

Hej.

Jeg er gang med at bearbejde den matematiske del af mit SRP.

Jeg har fået lidt hjælp til at opstille nogle differential ligninger, den ene beskriver en negativ eksponentiel vækst:

dy/dx = -k * y

men er der nogen fornuftig og tilgængelig forklaring på hvorfor det hedder sådan?
Og hvad betyder dy/dx i denne sammenhæng?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. december 2008 af mathon

...hvis du løser differentialligningen mht. y, får du svaret...


Svar #2
11. december 2008 af Quark0 (Slettet)

jeg har fundet frem til løsningen på differentialligningen mht y:
 

y = k * e^-kt

Det er ikke deri problemet ligger, problemet er jeg gerne skulle kunne forklare hvorfor udgangspunktet er som det er?
hvorfor starter jeg med:

dy/dx = -k *y ?


Brugbart svar (1)

Svar #3
11. december 2008 af mathon

...ikke godt at vide, hvad du ta'r udgangspunkt i

men
er det eksempelvis et radioaktivt materiale i en mængde, der tillader en statistisk beskrivelse
opleves

eksperimentelt,
at mængden af det radioaktive stof aftager proportionalt med den aktuelle mængde.

En aftagende mængde har matematisk en negativ vækst
hvorfor

                                                          dy/dx = -k*y


Svar #4
11. december 2008 af Quark0 (Slettet)

jeg har forstået, at:
                                                      dy/dx  = - k * y

beskriver en negativ vækst.

Jeg tager f.eks. udgangs punkt i et rusmiddels nedbrydning i kroppen. Ser på en graf der viser koncentrationen af stoffet i kroppen som funktion af tiden.

Det jeg gerne vil vide er hvad denne differential ligning egentlig betyder som den står der, jeg forstår nemlig ikke hvorfor den er sådan?

hvorfor dy/dx f.eks.  ?


Svar #5
11. december 2008 af Quark0 (Slettet)

der er noget der siger mig det har noget med hældningen at gøre?


Skriv et svar til: hjælp til differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.