Matematik

Polynomier/Parabler

13. december 2008 af lotte777 (Slettet)

Brug for hjælp her...

Jeg har fået 3 punkter: (-1,2), (3,2) og (1,-1)
Ved hjælp af disse 3 punkter skal jeg få ligningen y = ax2 + bx + c
Dette skulle gerne danne en parabel, men jeg har ingen ide om, hvordan man får forskriften.

Nogle der kan hjælpe med en formel?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. december 2008 af fluen på væggen (Slettet)

Tjo, det er tre ligninger med tre ubekendte. Du skriver ligningen y=ax2+bx+c for hvert af de tre punkter:

2=a-b+c

2=9a+3b+c

-1=a+b+c

og løser dette ligningssystem med tre ligninger og de tre ubekendte a, b og c.


Svar #2
13. december 2008 af lotte777 (Slettet)

øhm... jeg kan ikke helt se hvordan dette skulle hjælpe.

jeg har jo stadig ikke forskriften?


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. december 2008 af fluen på væggen (Slettet)

Hvis du bestemmer a, b og c, så har du forskriften! Det kan du vha. de tre ligninger - men hvis du ikke ved, hvordan ligningssystemet løses, må du gerne spørge...


Svar #4
13. december 2008 af lotte777 (Slettet)

Ok,

ved ikke helt hvordan du mener :S kan du prøve at vise det?


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. december 2008 af ibibib (Slettet)

Måske skal du lave regression med et CAS værktøj?


Svar #6
13. december 2008 af lotte777 (Slettet)

CAS?

tror ikke det har meget at gøre med dette... nogle der kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #7
13. december 2008 af fluen på væggen (Slettet)

Med de tre ligninger:

2=a-b+c

2=9a+3b+c

-1=a+b+c
 

kan du f.eks. isolere et bogstav i første ligning og indsætte resultatet i anden ligning, hvorved denne kun har to ubekendte:

2=a-b+c ⇔ c=2-a+b

c er isoleret og er altså lig med 2-a+b, som indsættes på c's plads i anden ligning:

2=9a+3b+(2-a+b)

dvs.

2=8a+4b+2

(og så trækkes 2 fra på begge sider)

0=8a+4b

Nu isoleres et af bogstaverne i denne ligning så:

0=8a+4b ⇔ b=-2a

Dette indsættes dels i c=2-a+b, så der står c=2-3a og i den sidste ligning:

-1=a+(-2a)+(2-3a)

dvs.

-1=-4a+2

hvor a nu kan isoleres til at være

a=3/4

Da vi nu kender a, kan vi vha. mellemregningerne udregne b og c, nemlig b=-2a=-3/2 og c=2-3a=-1/4. Altså bliver forskriften:

y=3x2/4-3x/2-1/4


Svar #8
13. december 2008 af lotte777 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen :D

kan se bag i bogen, at det er det rigtige svar :P har nemlig eksamen på mandag :O


Skriv et svar til: Polynomier/Parabler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.