Matematik

f ' (x)

05. januar 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

Den her opg. har ret mange delspørgsmål her er det sidste så, og det er så self. det delspørgsmål jeg ikke kunne finde ud af  :--b

Indlandsisens alder, målt i år er givet ved en funktion af dybden af isen. Et bestemt sted er denne funktion givet ved regneforskriften: f(x) = 109400 - 13660ln(3005-x).

Spørgsmål: Bestem f ' (1250), og gør rede for betydningen af dette tal. Ja. Det med at bestemme f ' (1250) det kan jeg godt gøre vha. lommeregneren.. Men i dette præcise sammenhæng med indlandsisen hvad fortæller tallet så?

mvh. mig :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. januar 2009 af Daniel TA (Slettet)

Tallet fortæller hvor hurtig dybden ændrer sig.


Svar #2
05. januar 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

hmm, men min lærer ikke. Hun siger at;

x = dybden

f(x) = år/tid

hvilket jeg finder mærkeligt.. fordi x plejer at være år/tid.. Men i tilfælde af at x er lig dybden, så fortæller f ' (1250) hvor stor hastighed årstallet ændrer sig med, LOL, min lærer må da tage fejl da årsskift er konstant?

Hvad siger i?


Svar #3
05. januar 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

altså det der forvirrer mig er at finde ud af hvad f ' ( 1250 ) helt præcis går ind og fortæller noget om. SYnes det er forvirrende når x = dybden som er variabel. og f (x) er lig årstal som er mere eller mindre konstant . hvis i forstår. : /


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. januar 2009 af Daniel TA (Slettet)

"Indlandsisens alder, målt i år er givet ved en funktion af dybden af isen. Et bestemt sted er denne funktion givet ved regneforskriften: f(x) = 109400 - 13660ln(3005-x)."

Du har selv skrevet at der er tid ud af x-aksen og dybde op af y-aksen. :)


Svar #5
05. januar 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

jo, men min lærer har dog bare sagt at dybde er ud af x-aksen og tid hen ad y-aksen :/ Hvis det nu forholder sig sådan som min lærer siger, hvd fortæller f ' ( x ) så ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. januar 2009 af Daniel TA (Slettet)

Enheden bliver da år/dybde.. Altså hvor mange år der går før enheden af dybden er stedet med en


Svar #7
05. januar 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

okay jamen mange tak,, tror nu det er en fejl i opgaven, men nu kan jeg lige snakke med min lærer om det i morgen og finde ud af det hehe.. Nu har jeg hvertfald BEGGE løsninger, så jeg ret godt covered ;)


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. januar 2009 af Daniel TA (Slettet)

Det må man sige :) Held og lykke.


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. januar 2009 af lany (Slettet)

#4: Nej det er ikke korrekt. x er dybden og f(x) er alderen af isen i dybden x - det er det, der er formuleret i teksten.

f(x) udtrykker altså hvor gammel isen er i dybden x.

#2:.... så din lærer har (naturligvis) ret.

f'(x) udtrykker hvor meget alderen ændrer sig som funktion af dybden - er f´ lille betyder det at isen ikke er presset så meget sammen.


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. januar 2009 af richterklanen (Slettet)

En Isklumps alder er en funktion af den dybde, isklumpen befinder sig i. Det lyder vist meget rimeligt. Jo længere nede i isen klumpen befinder sig, jo ældre er den. f '(1250) fortæller dig, med hvilken hasteghed alderen ændre sig i 1250 meters dybde.

Iøvrigt er det nok en god ide at overveje betydningen af de konstanter, der indgår i regneforskriften. 


Skriv et svar til: f ' (x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.