Matematik

hvordan er det nu

06. januar 2009 af sissasine (Slettet)

Hej  skal hjælpe min datter med der herrens matematik,,,

der er en del stykker hvor opgaven går ud på at bestemme løsninger til uligheder ved beregninger.

5x-2<7x+16er der en venlig sjæl der vil prøve atstilledet op sådan linie for linie??

så er der nogle andre stykke rhvor opgaven går ud på at angive løsningsmængden til følgende sammensatte udsagn

x>eller = med -1 /\  x<4

er der en der vil sætte det op linie for linie

den sidste slags er opgaver: løs dobbelt uligheder ved beregning

3x-4< x+ 2< eller =med 4x + 2

er der en der vil sætte det op linie for liníe??

læser i mat bogen , men er ikke helt sikker på hvordan, jeg har nok lettest ved at fatte når jeg ser det skåret i pap

 med venlig hilsen og tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Du kan få den første her:

5x-2<7x+16

Du lægger 2 til på begge sider af ulighedstegnet og får

5x < 7x+18

Du trækker 5x fra på begge sider af ulighedstegnet og får

0 < 2x+18

Du trækker 18 fra på begge sider af ulighedstegnet og får

2x > -18, læg mærke til, at ulighedstegnet er vendt, det er kun fordi du så ikke behøver at læse det fra venstre mod højre
Nu deler du med 2 på begge sider af ulighedstegnet og får

x > -9, som er løsningen. Det, du skal gøre ved sådan nogle stykker, er at bruge regnereglerne. Dem skal man altså kunne, og de lyder

1) Man kan gange med det samme tal på begge sider af en ligning( eller en ulighed)
2) Man kan dele med det samme tal, bortset fra tallet 0

Der er andre regler for parenteser m.v., dem kan vi tage en anden gang
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Den sidste opgave skl skrives sådan her

3x-4<x+2≤4x+2 (husk at bruge symboplerne på bjælken herover). Nu kan du skrive

3x-4<x+2 og x+2≤4x+2, så løser du den første sådan her 2x<6 eller x<3 ved at bruge de regler, jeg gav dig før. Den næste bliver ??? ja hvad bliver den, når du bruger reglerne om at trække det samme tal fra eller lægge det samme tal til på begge sider af uligheden?


Svar #3
06. januar 2009 af sissasine (Slettet)

Kære EM tusind tak så har jeg forstået den første slags, og det var jo slet ikke såsvært som jeg troede, meget fin og god måde dsu forklarer det på tusind tak  :) hvis du får lidt tid senere vil jeg blive meget glad hvis du laver de to andre, men forløbig tager vi den første slags, og håber så....


Svar #4
06. januar 2009 af sissasine (Slettet)

Hej Em

Svar på dit ? i svar 2

x+2≤4x+2

x +2-2≤ 4x+2 -2

x≤ 4x

 x-x≤ 4x - x

0≤ 3x =  3x≥ 0

er det sådan ?????


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Der er ikke mere at løse, men i stedet for at skrive "x>eller = med -1 /\ x<4", så brug symbolerne på bjælken under Omegategnet (Ω), og skriv:

x≥-1 Λ x<4.

Når du så har det, så tag et stykke papir (eventuelt ternet) og tegn et koordinatsystem, hvor enheden svarer til papirets, altså 1 cm. Så kan du se, at x ikke må være mindre end eller lig -1 og x også skal være mindre end 4.


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

#4

Nej, prøv lige selv at arbejde lidt mere med det, der er ingen løsning. Den første giver x≤-3 og den anden giver x≥0, og x kan ikke både være mindre eller lig minus 3 og samtidig være positiv, så du finder frem til det ved at løse den dobbelte ulighed so to uligheder:

3x-4 < x+2 og (hvilket betyder samtidig med) x+2 ≤ 4x+2. Løs dem nu hver for sig og sammenhold dem med hinanden. Når der står "og" skal begge uligheder gælde samtidig. 


Skriv et svar til: hvordan er det nu

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.