Matematik

Isolere ???

07. januar 2009 af kubrapolat (Slettet)

hej har fået en blækregning og kan ikke finde ud af en opgave ?

Opgaven lyder:

Isoler størelserne A, B, C og D ( så langt du kan ) i formlen:

AD = 1/B - CD


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. januar 2009 af NejTilSvampe

 Hvad end du gør skal du gøre det på begge sider af lighedstegnet. Så hvis vi f.eks. vil isolere A kan du dele (dividere) med D på begge sider, du får en ny ligning:

AD / D = 1/BD - CD/D    D delt med D er af gode grunde 1, og A * 1 = A så  D'erne går ud med hianden. så for at simplicere den ligning får du :

A = 1/BD - C

og du har hermed isoleret A. Giver det mening ?


Svar #2
07. januar 2009 af kubrapolat (Slettet)

hmm på en måde :p . Men er det så svaret ??


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. januar 2009 af dnadan (Slettet)

Her er A isoleres.

Prøv nu selv med B, C og D.


Svar #4
07. januar 2009 af kubrapolat (Slettet)

uuh jeg har kigget på den et stykke tid , og kan  nu se pointen .. tusinde tak for hjælpen :)


Svar #5
07. januar 2009 af kubrapolat (Slettet)

ej nu er jeg forvirret igen ,. når jeg får af vide at jeg også skal isolere B,C og D ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. januar 2009 af dnadan (Slettet)

Yep, prøv at følge de gængse regler for ligninger.


Svar #7
07. januar 2009 af kubrapolat (Slettet)

det gør jeg skam , men det er første gang at jeg har med en ligning af gøre der går ud på bogstaver , jeg kan virkelig ikke finde ud af at isolere B så, eller nogen andre  :S


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. januar 2009 af dnadan (Slettet)

B:

AD = 1/B - CD

<=>Gang igennem med B

ADB=1-CDB

<=> læg CDB til på begge sider

ADB+CDB=1

<=> sæt B udenfor parentes

B(AD+CD)=1

<=> del igennem med (AD+CD)

B=1/(AD+CD)

Prøv nu selv med C og D


Svar #9
07. januar 2009 af kubrapolat (Slettet)

C :

AD = 1/B - CD

<=> Ganger igennem med C på hver din side.

ADC=1/B-CDC

CDC+ADC= 1/B-CDC+CDC

så burde C'erne gå ud med hinanden så :

CD+AD=1/B  ( CDC'erne går ud med hianden )

C=A-1/B

er det rigtigt for hvis det er , tror jeg godt jeg kan lave D'eren :D?


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. januar 2009 af dnadan (Slettet)

Nej, det er ikke korrekt.

C:

AD = 1/B - CD

<=> læg CD til

AD+CD=1/B

<=> Træk AD fra

CD=1/B-AD

<=> del med D

D=1/(BD)-A

Stort set det samme med D.

- Hvis jeg var dig, så ville jeg tage et kig i din bog vdr. ligningsløsning, det ser ikke helt ud til, at du har forstået, hvorledes man opererer med ligninger.


Svar #11
07. januar 2009 af kubrapolat (Slettet)

gid jeg havde en bog , jeg har ingen . har skiftet klasse og har fået en blækregning angående dette . så det her er mit eneste håb :(


Svar #12
07. januar 2009 af kubrapolat (Slettet)

vil du så ikke også lave D , men denne gang hvor du fortæller detaljeret , så jeg har nogenlunde forstand på det ?


Brugbart svar (0)

Svar #13
07. januar 2009 af NejTilSvampe

 jeg er ikke sikker på hvor det er du står af så nogle af de ting jeg prøver at forklare har du måske styr på jeg ved det ikke:  det går ud på at få et af bogstaverne til at stå alene på en af siderne af lighedstegnet.  f.eks  har du en ligning   a+b = c+d    og du gerne vil isolere a, må du gøre lige hvad du har lyst så længe du gør det samme på begge sider. dvs. i det her tilfælde vil det være smartest at trække b fra på begge sider ->

a+ b-b = c+d -b --> b-b =0  <=> a=c+d -b  

hvis du har  AB = CD  (AB og CD skal ses som A*B og C*D) er det smartest at dele med B på begge sider, fordi B delt med B er lig med 1  og  A*1 = A. så du får :  (AB)/B = (CD)/B  --> B/B =1  <=> A*1 = (CD)/B <=> A = (CD)/B

okay så prøver vi at isolere D i din ligning: AD = 1/B - CD

Jeg lægger CD til på begge sider :

AD + CD = 1/B

Jeg laver et "trick" det ikke sikkert du kender det, men jeg sætter D uden for en parentes så det her er det samme --> AD + CD = D * (A + C)  og vi får:

D * (A + C) = 1/B

Nu kan jeg dele med (A + C) på begge sider og vi får 

D = 1/B * (A + C)

Dermed er D nu isoleret. Spørgesmål?


Skriv et svar til: Isolere ???

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.