Matematik

En ligning der beskriver sammenhængen mellem x og y ???

20. januar 2009 af Lisianthus (Slettet)

Hej .. :)

En der kan hjælpe med opgaven som lyder:

om to størrelser x og y oplyses, at der er en lineær sammenhæng mellem y og x^-1.

x: 1, 3

y: -1, -3

Bestem en ligning, der beskriver sammenhængen mellem x og y...

Hvordan gør jeg ??

På forhånd tak ;)


Brugbart svar (4)

Svar #1
20. januar 2009 af Dynin (Slettet)

Du ved at y=ax-1+b ... indsætter du de to punkter får du to ligninger med 2 ubekendte


Svar #2
20. januar 2009 af Lisianthus (Slettet)

Vil den så se sådan ud:

y = 3*x^(-1)-4 ???

Tror lige jeg i første omgang skal være sikker på hvad a og b er i dette tilfælde?


Brugbart svar (2)

Svar #3
20. januar 2009 af Dynin (Slettet)

Hvis dine punkter hedder (1,-1) og (3,-3) så er din ligning korrekt

..................... i dette tilfælde er a=3 og b=-4 som du har fundet frem til :-)


Svar #4
20. januar 2009 af Lisianthus (Slettet)

Godt så :) Var det så det hele ?? Sammenhængen mellem x og y er bestemt eller skal der mere til ?


Brugbart svar (2)

Svar #5
20. januar 2009 af Dynin (Slettet)

Ur done :-) Sammenhængen er fundet og opskrevet


Svar #6
20. januar 2009 af Lisianthus (Slettet)

Fint så .. Det var da ikk så svært hehe

Tak for hjælpen ;)


Brugbart svar (1)

Svar #7
21. januar 2009 af mathon

TI89-beregningskontrol:

expand(solve(det([x,y,1;1,-1,1;3,-3,1])=0,y))


Svar #8
21. januar 2009 af Lisianthus (Slettet)

Okay .. Hvis man taster udtykket ind i TI89 giver det y= -x-1,5 * 10^-14 ... Det er da ikk det samme el hvad.. ?? 


Brugbart svar (1)

Svar #9
22. januar 2009 af mathon

og
1,5 * 10-14 ≈ 0    som skyldes beregningsafrundingsusikkerhed

y = -x


Brugbart svar (2)

Svar #10
22. januar 2009 af Dynin (Slettet)

#9

i #0's opgavebeskrivelse står der lineær sammenhæng mellem y og x^-1 ......


Brugbart svar (3)

Svar #11
23. januar 2009 af mathon

solve(-1=a/1+b and -3=a/3+b,{a,b})


Brugbart svar (0)

Svar #12
24. januar 2010 af iinfinity (Slettet)

mathon?

y=3x^-1-4 er det ikke forkert? skal det ikke være sammenhængen mellem x og y og ikke x^-1 og y.


Brugbart svar (0)

Svar #13
24. januar 2010 af iinfinity (Slettet)

ja jeg henvender mig direkte til dig fordi du altid virker som en med nogle pålidelige svar


Brugbart svar (0)

Svar #14
25. januar 2010 af mathon

sorry fejllæsning

der skulle - som påpeget - stå

    y = 3·x-1 - 4   =   (3/x) - 4 ,   x≠0
 


Brugbart svar (0)

Svar #15
25. januar 2010 af iinfinity (Slettet)

jep super ;) men tak


Brugbart svar (0)

Svar #16
23. maj 2011 af sabinesn (Slettet)

forstår ikke hvor i får tallene a og b fra? :)


Brugbart svar (0)

Svar #17
23. maj 2011 af [email protected] (Slettet)

Sidder med samme opgave.. udnytter man ikke bare, at de er omvendt proportionale og omregner x værdierne.

jeg får det til y = -x..


Skriv et svar til: En ligning der beskriver sammenhængen mellem x og y ???

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.