Matematik

differentialligninger

23. januar 2009 af nunu1989 (Slettet)

Hej................

Jeg har fået en opgave :
 

Undersøg om differentialligningen

dy/dx = (3x - 3y) / (y - 5x)
 

har løsninger y = f(x), hvis grafer er halvlinjer, hvis forlængelse går gennem (0,0)


Den opgave kan jeg slet ikke finde ud af...
Har virkelig brug for hjælp!......

Resultaterne skal være: f (x) = -x  , x > 0

f (x) = 3x , x > 0


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#0. Jeg håber lidt, at du er kommet til at vende en af ulighedstegnene forkert. ;)


Svar #2
23. januar 2009 af nunu1989 (Slettet)

nej.. de er rigtige.......

x er større end 0


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Begge løsninger? Mærkeligt - nå, hvis du ikke har fået hjælp til det, så kan jeg lige kigge på det, når jeg har lavet mad, spist og vasket op. :)


Svar #4
23. januar 2009 af nunu1989 (Slettet)

ha, ha...

mange tak


Brugbart svar (1)

Svar #5
23. januar 2009 af mathon

en halvlinje gennem (0,0) har ligningen

y = f(x) = a*|x| som indsat i dy/dx = (3x - 3y) / (y - 5x)

giver

a = (3x-3a|x|)/(a|x|-5x)      a ≠ ±5

a((a|x|-5x)) = (3x-3a|x|)

a2|x| - 5ax = 3x - 3a|x|

som for x ≥ 0
                   giver
                   a2x - 5ax = 3x - 3ax
                   (a2-2a-3)x = 0    som med variabel x kræver

                   a2 - 2a - 3 = 0
                   dvs.
                   a € {-1,3}
 som for x <0
giver
a2(-x) - 5a(-x) = 3(-x) + 3a(-x)

-a2x + 5ax = -3x + 3ax, som reduceres til
(a2-2a-3)x = 0 som er samme ligning som for x ≥ 0
 

hvorfor
halvlinjeløsningerne kun kan være

                                                          y = -|x|
                                      eller
                                                          y = 3|x|


Svar #6
24. januar 2009 af nunu1989 (Slettet)

mange tak....


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. januar 2009 af mathon

tilføjelse

                                                     y = -|x|
                                      eller                                x ≠ 0
                                                     y = 3|x|


Skriv et svar til: differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.