Matematik

ensvinklede trekanter

26. januar 2009 af cathrineholm (Slettet)

på figuren ses to ensvinklede trekanter ABC og AB'C'
Det oplyses at AB=10, AC=6, AB'=15, samt at de to trekanter er rette
Beregn BC, B'C' og CC'
Nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. januar 2009 af Isomorphician

Hint: I ensvinklede trekanter er forholdet mellem ensliggende sider konstant.


Svar #2
26. januar 2009 af cathrineholm (Slettet)

det vidste jeg godt, så er det noget med at man kan sige at AB=AB' + en konstant eller hvordan. og hvordan finder man den konstant?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. januar 2009 af Isomorphician

AB'/AB = k

k er den samme uanset hvilke sider du udregner.


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. marts 2009 af creepy (Slettet)

først finder du forholdet mellem de 2 trekanter. det gør du ved at dividere den længste med den samme side på den anden trekant.  ==== forholdet

-> derefter tager du forholdet og ganger med de sider du har i den ene trekant, for at fine de manglende, i den anden.


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. november 2009 af Cpndk (Slettet)

 men jeg går ud fra at man ikke skal tegne den reelle størrelse trekant for at finde BC og BC' ?

normalt ville jeg bruge pythagoras, men det er uden hjælpemidler og jeg ka ikk kvadratroden på 6 eller 10 i hovedet ... 


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. november 2009 af Cpndk (Slettet)

#5

glem det jeg skrev i dette indlæg, havde fuldstændig glemt at sætte 10 og 6 ^2 så det er 100-36 = 64  og kvadratroden af 64 er jo let nok.

bad mistake (:


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. januar 2011 af barbz1234 (Slettet)

Men for at bruge pythagoras, skal man så ikke finde hypotenusen og der skal han jo finde a og ikke c?


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det er ikke oplyst her, hvilken af vinklerne, der er den rette. Men af oplysningerne i #6 kan vi se, at siden AB er hypotenusen, hvorfor C og C' er de rette vinkler. I den ene trekant kender man altså c = AB = 10 og b = AC = 6, hvorfor a kan findes af Pythagoras som

a = √(c2 - b2) = 8

Pythagoras kan bruges i en retvinklet trekant, når to af siderne er kendt, til at finde den tredje sides længde.


Skriv et svar til: ensvinklede trekanter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.