Matematik

Pejlestang

26. januar 2009 af NejTilSvampe

Jeg vil være dybt taknemmelig hvis der er nogen der kan give mig et hint så jeg kan løse den her opgave. Jeg vil helst ikke have løsningen, bare et lille hint tak :)

 Jeg har forsøgt at bruge denne formel for arealet af et cirkelafsnit:  A = (r^2) /2 * ( (pi*v)/180 - sin(v) )

Hvor jeg så har omregnet Volumen i liter til m^2 ved at dele med længden * 1000L/m^3,

for så at isolere vinklen og bruge den i den her formel for Pilhøjden: h = r* (1 - cos(v/2)

Men det lykkedes ikke rigtigt. Er jeg idetmindste på rette spor?

På forhånd tak!

Vedhæftet fil: Pejlestang.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. januar 2009 af goathunter (Slettet)

Det vi skal finde er altså en funktion der fortæller os hvad voluminet er som funktion af højden fra bunden af tanken op til vandoverfladen. Da voluminet her bare er arealet af grundfladen gange højden er problemet at finde en funktion der fortæller tvæarsnitsarelet af vandet, altså arealet af det område på højre tegning der skal forestille vand.

Jeg ville først sige at dette areal er: A = Acirkeludsnit - Atrekant     Trekanten der tales om er den der dannes når man tegner en linje fra cirklens centrum og ud til der hvor vandkanten mødes med tanken på højre tegning. Vinklen som dannes i toppen af denne trekant kalder jeg for 2V så jeg har to retvinklede trekanter som har en vinkel V.

Vi har at Acirkeludsnit = 2V(2pi) * pi*r2 = V*r2  og Atrekant = halv højde * grundlinje = 0.5 * (r-x) * 2*sin(V)*r 

= (r-x)*r*sin(V)

Yderligere har vi at r - x =r*cosV hvilket giver at V = arccos(1-x/r) og vha. enhedscirklen indser man at sin(arccos(b)) = sqrt(1-b2)

Dvs. Atrekant = r(r-x)*sqrt(2x/r - x2/r2)

Og alt i alt at A = arccos(1-x/r)*r2 - r(r-x)*sqrt(2x/r - x2/r2)

Resten er vist ligetil.


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. januar 2009 af richterklanen (Slettet)

Du kan ikke isolere v, når du både har v og sin(v). I vedh fil kan du se en grafisk løsning.

Vedhæftet fil:Pejlestang.doc

Brugbart svar (0)

Svar #3
27. januar 2009 af mathon

ved brug af integralregning
kan det vises,
at

                                      V = L* r2*[(π/2)+sin-1(d/r)] + d√(r2-d2)

hvor
V er volumen i dm3 = liter
L er tankens længde i dm
d er væskedybden i dm
r er radius i dm

ved CAS-beregning kan du finde de ønskede dybder

uden enheder

solve(V = L* r^2*((π/2)+sin-1(d/r))+d*√(r^2-d^2),d)


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. januar 2009 af mathon

detaljer i beregning af tværsnitsareal
se
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. januar 2009 af mathon

detaljer i beregning af tværsnitsareal
se

 


Skriv et svar til: Pejlestang

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.