Matematik

Cirkels ligning

31. januar 2009 af Wish123 (Slettet)

JEg ved

c : (x-5)^2 + (y-7)^2 =100

m: 3x -4y -487 =0

har beregnet dist (C,m)=100, dvs m ligger ikk på cirklen.

Men hvordan regner jeg følg.

a) Koordinatsættet til det punkt P på cirklen der har mindst afstand til m

b) bestem den mindste afstand fra et punkt på cirklen til m

????


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. januar 2009 af ibibib (Slettet)

Bestem afstanden mellem linjen og cirklens centrum.

Se derefter på en tegning.


Svar #2
31. januar 2009 af Wish123 (Slettet)

Men afstanden mellem centrum og linjen m, har jeg jo allerede beregnet til 100...??


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Et punkt på linien udregnes ved at finde f(x)=y udtrykt ved x, og det punkt hedder (x,3/4*x-487/4). Find et punkt på cirklen, der passer til det, du skal finde (x,c(x)), men før du gør det, så lav en tegning, som skrevet i #1.


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. januar 2009 af ibibib (Slettet)

#2 Så mangler du bare at se på en tegning.


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. januar 2009 af mathon

dist (m,C(5,7)) = -100

hvorfor den nærmeste tangent parallel med m
har ligningen

dist(m,P(x,y)) = (3x - 4y - 487)/5 = -90
hvoraf
3x - 4y - 37 = 0   hvoraf y isoleres til
y = (3/4)x - (37/4)

som indsættes i cirklens ligning

(x-5)2 + ((3/4)x-(37/4) - 7)= 100  som reduceres til

x2 - 22x + 121 = (x-11)2 = 0
med løsningen
x = 11 som er 1. koordinaten til røringspunktet,
hvis 2. koordinat findes
ved indsættelse af x = 11 i tangentligningen y = (3/4)x - (37/4)
hvorved du får

y = (3/4)*11 - (37/4) = -1

det af cirklens punkter, som ligger nærmest m
er således
R(11,-1)
 


Svar #6
02. februar 2009 af Wish123 (Slettet)

men hvordan får du at:

dist(m,P(x,y)) = (3x - 4y - 487)/5 = -90

Hvor kommer 5 tallet fra??


Svar #7
02. februar 2009 af Wish123 (Slettet)

og hvordan kan det give:

3x - 4y - 37 = 0 ??


Svar #8
02. februar 2009 af Wish123 (Slettet)

Anyone????!! PLeaSe..


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. februar 2009 af mathon

m: 3x - 4y - 487 = 0          med normalvektor n[3,-4]    |n| = 5

deler planen i to halvplaner
hvor
hele c ligger i m's negative halvplan regnet med fortegn efter normalvektor [3,-4], da C's afstand fra m er -100

når C's afstand til m er -100, har på c's periferi det søgte punkt, R, som har kortest afstand til m
afstanden -90 til m, da radius er 10.

.................

kun for punkter beliggende på m

gælder
3x - 4y - 487 = 0
 


Svar #10
02. februar 2009 af Wish123 (Slettet)

Hmm.. hvordan får du så 37?? :)


Brugbart svar (0)

Svar #11
02. februar 2009 af mathon

dist(m,P(x,y)) = (3x - 4y - 487)/5 = -90

3x - 4y - 487 = 5*(-90)

3x - 4y - 487 = -450

3x - 4y - 487 + 450 = 0

3x - 4y - 37 = 0


Svar #12
02. februar 2009 af Wish123 (Slettet)

Nårh okay ..

Kan godt se at se (3x - 4y - 487)/5 = -90.. forstår bar ikk lige hvofor du pludselig dividerer med 5??
 


Brugbart svar (0)

Svar #13
02. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

5-tallet længden af normalvektoren. Du skal læse om distancen fra et punkt til en linie, i vektorform er den givet ved: s=I((r0-r1v)I/v


Brugbart svar (0)

Svar #14
02. februar 2009 af mathon

afstanden/distancen - regnet med fortegn - fra en linje l med ligningen

l: ax + by + c = 0 til et vilkårligt punkt P(u,v) i planen
er

dist(l,P(u,v)) = (a*u + b*v + c)/√(a2+b2)

..................
som i det konkrete tilfælde giver

dist(m,P(x,y)) = (3x - 4y - 487)/√(32+(-4)2) = -90

dist(m,P(x,y)) = (3x - 4y - 487)/5 = -90


Svar #15
02. februar 2009 af Wish123 (Slettet)

Tusinde tak for jeres hjælp ! :)


Skriv et svar til: Cirkels ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.