Matematik

Differentialregning

04. februar 2009 af kimor (Slettet)

Hej.. Hvordan finder jeg differentialkvotienten af en funktion som hedder f(x) = 1/(x2-1)  ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. februar 2009 af piper (Slettet)

Bruger regnereglen for differentiering af en brøk. Den står i din bog eller på nettet.


Svar #2
04. februar 2009 af kimor (Slettet)

Men synes ikke rigtigt jeg kan finde den.. Vil du ikke prøve at skrive eksemplet ind?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. februar 2009 af piper (Slettet)

Nu giver jeg lige din funktion et andet navn, så den passer med wikipedias formel.

Se på h(x) = 1/(x2-1)

Sæt f(x) = 1 og g(x) = x2-1

Se så formlen under afsnittet om funktioner der er sammensatte på linket http://da.wikipedia.org/wiki/Differentialregning


Svar #4
04. februar 2009 af kimor (Slettet)

Det vil altså sige at mit eksempel kommer til at hedde:

0*(x2-1) - 1*(2x)    /   (x2-1)2        ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. februar 2009 af piper (Slettet)

Ja, du har vist fat i det. Bare husk parentes rundt om hele tælleren.. Altså

f'(x) = ( 0*(x2-1) - 1*(2x)  )  /   (x2-1)2


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. februar 2009 af piper (Slettet)

Eller h'(x) burde der have stået, hvis jeg skal følge notationen i mit svar #3. Meeeen du er vist med :)


Svar #7
04. februar 2009 af kimor (Slettet)

okay.. så facit bliver altså  (-2x) /  x4+2   ?

eller skal jeg bruge kvadratsætningen på det sidste led


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. februar 2009 af piper (Slettet)

h'(x) = ( 0*(x2-1) - 1*(2x) ) / (x2-1)2 = -2x / (x4+ 1 - 2x2)

Tælleren kan let udregnes til -2x

Mht. nævneren:

Når man udregner kvadratet på en toleddet størrelse så får man at (a + b)2 = a2+b2 + 2ab. Du kan selv teste om det ikke er rigtigt ved at udregne (a+b)(a+b). Så hvis du sætter a = x2 og b = -1 så kan du se at (x2-1)2 = x4 + 1 - 2x2


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. februar 2009 af mathon

f(x) = 1/(x2-1)

f '(x) = -1/(x2-1)2 * (x2-1)'  = -1/(x2-1)2 * (2x)  =  -2x/(x2-1)2

....................

...det er næppe nogen fordel at kvadrere nævneren


Brugbart svar (0)

Svar #10
04. februar 2009 af piper (Slettet)

#9:

Nej, jeg havde heller aldrig selv gjort det, men i #7 var meningen vist at der skulle stå (-2x) / (x4+2), så det var bare for at påpege, at det en decideret fejl i udvidelsen af nævneren.

Hold nu lige tungen lige i munden, når der sættes parenteser :)


Skriv et svar til: Differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.