Matematik

ligning/brøk

07. februar 2009 af teamwork (Slettet)

hej

jeg har fået opgaven :

bestem c, så brøken (x^2-7x+12) / (x^2-c) kan forkortes. forkort så

i tælleren er c 12, er den så også det i nævneren ? 

tror at jeg ikke forstår opgaven .. 

nogen der har en ide til hvordan den kan løses? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. februar 2009 af Isomorphician

Hint: Faktorisér tælleren.


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Brøken kan skrives (x-3)*(x-4)/(x2-c), så hvis x2-c=x-3 eller x2-c=x-4 eller x2-c=x2-7x+12, så kan brøken forkortes. Det betyder, at c=x2-x+3 eller c=x2-x+4 eller c=7x-12, så kan brøken forkortes. Hvis c=12, så får vi, at x=0, så der kommer til at stå -12/12 = -1


Svar #3
08. februar 2009 af teamwork (Slettet)

hvorfor er x =0


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Du skriver selv, at c = 12. I så fald skal nævneren x2-c går op i tælleren, og det gør det kun, hvis x=0.


Skriv et svar til: ligning/brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.