Matematik

Forklaring af Taylorpolynomie

11. februar 2009 af BlackAngel90 (Slettet)

Hey..

Jeg har fået en opgave om at forklare, hvad et Taylorpolynomie er. Der er så en masse jeg ikke forstår..

Altså, jeg har forstået det sådan:  Det er en forskrift for en graf, som kan approximeres til en polynomie.

Men hvordan kommer man frem til det? Er det meget kompliceret?

Fra BlackAngel90


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. februar 2009 af Dynin (Slettet)

har du checket wiki?

http://en.wikipedia.org/wiki/Taylor_series

... der er massere af links til fordybning :-)


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Det er defineret ved følgende: Hvis en funktion f(x) har afledede op til og inklusive n'te orden i punktet x=c, så kan vi danne polynomiet Pn(x)=∑(fk(c)/k!*(x-c)k. Jeg har ikke skrevet det helt ud, for det fylder lidt meget, det kan du selv gøre, du skal bare sætte k fra 0 til n. Taylerpolynomiet er godt til at beskrive (ja faktisk det bedste, så vidt jeg ved) til at beskrive, hvordan funktionen f(x) nær x=c, ment på den måde, at Pn(c)=f(c), P'n(c)=f'(c)...osv


Brugbart svar (1)

Svar #3
11. februar 2009 af Dynin (Slettet)

#0 dette har nok ikke din interesse

Til #2

ja indenfor simpel matematik ... men som du jo nok ved, kan selv en meget simpel funktion (tror nok funktionen kun behøver at være lokalt integrabel L1loc) approximeres med en temperereret distribution (S1) der går hurtigere mod 0 end noget polynomium


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

"temperereret ", jeg ved ikke hvad det betyder, men måske mener du en lineær approximation? Og så har man jo ikke andet end simpel matematik i gymnasiet.


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. februar 2009 af Dynin (Slettet)

oki Erik ... vi taler forbi hinanden ... jeg troede du kendte til distributionsteori :/ ....

Håber #0 fik sit svar :-)


Brugbart svar (1)

Svar #6
11. februar 2009 af Daniel TA (Slettet)

#0 En andvendelse man tit benytter i fysik er taylorpolynomiet af de trigonomiske funktioner. F.eks. kan sin(x) skrives som:

sin(x) = x - x3/3! + x5/5! - ...

Og for små x, dvs. x<<1, kan man approksimere sin(x) ≈ x


Brugbart svar (1)

Svar #7
11. februar 2009 af Dynin (Slettet)

#6 holder den ikke kun på første år i fysik? Når man kommer lidt længere frem og stifter bekendskab til mål/integralteori og senere til distributionsteori .... så erstattes Taylor med bedre formler... det syntes jeg da at kunne huske ... min uddanelse var dog flettet med statistik så jeg kan tage fejl ...


Brugbart svar (1)

Svar #8
11. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

 #7: Den slags lærer man ikke medmindre man tager en fagpakke i matematik. Det eneste matematik vi har obligatorisk er calculus I+II, linær algebra, fourieranalyse, vektoranalyse og lidt statistik.


Brugbart svar (1)

Svar #9
11. februar 2009 af Dynin (Slettet)

#8 Vil det sige at fysikker ikke lærer basal mål og integrationsteori mere?


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

 #9: Vi lærer det der er i calculus og det analyse vi har om fourierteori og vektorteori, men ikke andet obligatorisk. 


Brugbart svar (1)

Svar #11
11. februar 2009 af Dynin (Slettet)

Nu ved jeg ikke hvad calculus dækker over ....men det er sq en skam i ikke (måske) lærer om de basale sætninger/værktøjer indenfor integrationteori ... ala Lebesgue, Fubini mv


Brugbart svar (0)

Svar #12
11. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

 #11: Lebesgue integraler er vist noget, der gennemgås i reel analyse, og Fubini kender jeg ikke andet til end hans sætning om, at partieldifferentiationsrækkefølgen er ligegyldig.


Brugbart svar (1)

Svar #13
11. februar 2009 af Dynin (Slettet)

Legesgue integraler er selv noget der er vigtigt for fysikkere ... Fubini's sætning siger at ∫∫f(x,y)d(x,y)=∫∫f(x,y)dydx for passende funktioner ... dennne gæder faktisk mere generelt ... undertegnet har lavet BA i invariant integration .


Brugbart svar (0)

Svar #14
11. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

 #13: Så ender vi nok alligevel med at lære at bruge dem uden at kende til de nærmere detaljer. =) Det er trods alt os, der tager et summationstegn og hiver op og ned i det for at få det til at blive til et integral. 


Brugbart svar (0)

Svar #15
11. februar 2009 af Dynin (Slettet)

haha


Skriv et svar til: Forklaring af Taylorpolynomie

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.