Matematik

bønder

17. februar 2009 af amela (Slettet)

Der var to bønder der ejede får. Den ene bønder siger til den anden: hvis du giver mig et får, har jeg dobbel så mange som dig. Hvor den anden bliver lidt negativ og siger, hvis du giver mig et får, har vi lige mange.

jeg skal finde en ligning der forklarer hvor mange får de har hver. er der nogen der kan hjælpe? Jeg har tænkt lidt at det må være 5 7, men er der andre tal der kan bruges? er der en retningslinije, som man følger?


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. februar 2009 af Petrified1989 (Slettet)

Troede lige det var en vittighed :(


Svar #2
17. februar 2009 af amela (Slettet)

det er det ikke :(


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. februar 2009 af Ahmad (Slettet)

 du kan jo sige at bondemand 1 har x får 

mens bondemand 2 har y får 

Den ene bønder x siger til den anden y: hvis du giver mig et får, har jeg dobbel så mange som dig.

dvs 

x+1= (y-1)2

Hvor den anden bliver lidt negativ og siger, hvis du giver mig et får, har vi lige mange.

dvs

y+1=x-1

så kan du måske selv resten?


Svar #4
17. februar 2009 af amela (Slettet)

hvis du har tid, må du meget gerne uddybe, hvordan du så ved hvor mange får de har til at starte med?



Brugbart svar (0)

Svar #5
17. februar 2009 af Ahmad (Slettet)

 til at starte med? forstår ikke helt


Svar #6
17. februar 2009 af amela (Slettet)

jamen jeg tror at jeg også skal kunne komme med nogen tal?


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. februar 2009 af Ahmad (Slettet)

tror det er således:

x+1= (y-1)2


y+1=x-1

y+3= (y-1)2

(y+3) / 2 +1 = y

5 = y

x = 5+2


Svar #8
17. februar 2009 af amela (Slettet)

jamen det havde jeg også tænkt på. kan du fortælle mig, hvordan du fik 3 tallet her: y+3= (y-1)2 ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. februar 2009 af Ahmad (Slettet)

 hvis y+1=x-1

og

x+1= (y-1)2

x-1+2=x+1

ligeledes y+1+2= x+1= (y-1)2

kan godt være jeg har skrevet det lidt forvirrende mene r også ved at være træt:)


Svar #10
17. februar 2009 af amela (Slettet)

ja også mig  :( det gjorde det bare ikke bedre. jeg føler mig ret idiotisk lige nu. Jeg forstår udmærket at y+1=x-1 og at x+1= (y-1)2, men så skriver du: x-1+2=x+1, med x på begge sider , der skal nok stå y ved den første. men hvordan kan det være at du plusser med 2??? jeg skal ikke aflevere det imrgen, så det er ok, hvis ikke du har kræfter tli at slås med min forståelse.


Brugbart svar (0)

Svar #11
17. februar 2009 af rebecca10217 (Slettet)

Vi har to bønder med hver deres antal får

den ene har antal x

og den anden har antal y

vi deler tingene lidt op

1: Den ene siger at hvis han får et får x+1 er det dobbelt så mange som den andenhvilket vil sige y- det manglende får

derfor

x+1=2(y-1)

vi isolerer x

x=2(y-1)-1

2: den anden siger at hvis han fik et får y+1 har de lige mange som den ene som må være x- dent manglende får

derfor

y+1=x-1

her isolerer vi igen x

x=y+2

3: Vi har nu 2 ligninger for x som i dette tilfælde er antal får hos den ene bonde

dem sætter vi nu lig med hinanden og isolerer y som er antal får hos den anden bonde

2(y-1)-1=y+2

2y-2-2=y+2

y=2+3

y=5

4: Nu finder vi x ved at putte 5 ind på y's plads i en af vores lignigner for x

x=y+2=5+2=7

konklusion:

Vi har nu bestemt at den ene bonde har 7 får mens den anden har 5.


Brugbart svar (0)

Svar #12
17. februar 2009 af Ahmad (Slettet)

 fantastisk


Skriv et svar til: bønder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.